Anrop från inre rymden

Titel: Anrop från inre rymden
Författare: Elin Nilsson
Antal sidor: 160 (Kartonnage)
ISBN: 97891 5011 9350
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Doris var på smällen."

Handling: Det här är en novellsamling där samtliga berättelser rör sig i gränslandet mellan barndomen och tonåren. Alla noveller har olika teman och huvudpersoner men gemensamt för dem är ändå att de är utforskande, att de inte innehåller några pekpinnar och att de är så utmanande som livet faktiskt kan vara i den åldern.

Omdöme: Jag har inte läst något av Elin Nilsson tidigare, även om jag har hört mycket gott om hennes författarskap, men efter den här boken är jag definitivt sugen på mer. Det här är inte noveller som värjer för det svåra och jobbiga utan det här är noveller som det tåls att samtala om och på min önskelista på jobbet står just nu en klassuppsättning av den här allra högst upp. Jag tror att den kan passa ypperligt i klassrummet och att den tjänar på en gemensam läsupplevelse där man kan samtala, utbyta erfarenheter och diskutera svåra dilemman. 

Novellerna berör bland annat hur det känns att förlora en bästa vän, hur det känns att kyssa någon som man kanske egentligen inte får, hur det är att behöva ta hand om sin tvillingssyster som är sjuk, hur det känns att behöva ta hand om sin pappa för att han inte ska vara ensam på nyårsafton eller hur svårt det kan vara att låta bli att göra något som man egentligen vet är fel. Ofta i en novellsamling finns det kanske noveller som jag brukar tycka är lite bättre eller lite sämre än de andra men jag har svårt att peka ut en eller två sådana i den här boken, jag tycker helt enkelt att alla är bra och att alla är värda att läsa. Helst tillsammans.


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus