En annan Albin
 
Titel: En annan Albin
Författare: Johan Unenge
Antal sidor: 223 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 9944
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Här! Jag är fri!"

Handling: Albin är en sådan som ingen lägger märke till, som lärarna knappt vet namnet på, som ingen passar till på fotbollsträningen och som skulle kunna försvinna utan att någon lägger märke till det. Det är precis vad som händer när hela skolan åker ut till skogen och ska orientera. Albin blir ihopparad med Simon och Alfred men när Albin fastnar med skon och hamnar efter väntar de inte på honom, de bara försvinner iväg och plötsligt är Albin ensam utan att veta vart han är. Albin tillbringar hela natten utomhus innan räddningstjänsten till slut hittar honom och då är allting förändrat. Han är inte längre osynlig, han är någon, en helt annan Albin. Är de bara glada att han är tillbaka eller kan det ha något att göra med de där mystiska bären han hittade och åt i skogen? Vad det än beror på är han beredd att göra vad som helst för att aldrig mer behöva återgå till den gamla Albin. 


Omdöme: Det här är en bok som jag tror kan passa bra att läsa i helklass på mellanstadiet för att fånga upp de olika diskussionsämnen som kan komma upp, som till exempel vad makt kan göra med en människa. Och är det verkligen bären som är magiska eller är det något annat som gör att Albin plötsligt vågar ta för sig? Det går också att dra kopplingar till det sociala samspelet och att det krävs mod att vara den man är och stå upp för sig själv men det dominerande temat är nog ändock makt. Både hur det kan kännas att få makt men också hur det känns när någon har makt som kanske inte borde ha det. 

Tempot i boken upplever jag som relativt långsamt och det är kanske inte en bok som får mig att vilja vända sida hela tiden för att få veta hur det går. Jag vet heller inte riktigt i vilket fack jag ska placera den, vilket i och för sig är intressant och kanske bra, är det spänning eller en vardagsskildring eller har den sinslag av fantasy eller är det något helt annat? Sammanfattningsvis tycker jag att den är välskriven och innehållsrik men kanske inte en bok som jag personligen kastar mig över. Jag kommer nog att hålla den i minnet om frågan kring böcker att högläsa dyker upp på mellanstadiet framöver. 


Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Marie Eggimann

Ja men det är inte fel med högläsningsböcker.