Spökflickan
 
Titel: Spökflickan
Författare: Katarina Genar
Antal sidor: 101 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6389 4626
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Vinden river i håret och den vita klänningen fladdrar kring benen."

Handling: Anna har tvingats flytta från sina kompisar i Stockholm efter att föräldrarna har fått jobb på vårdcentralen i den lilla byn vid kusten. Huset de har flyttat in i är gammalt och snabbt nås hon av ryktena av att det ska spöka där, men stämmer det verkligen? Anna vill inte lyssna på ryktena men samtidigt drömmer hon om samma flicka natt efter natt och hon kan inte låta bli om det är Spökflickan hon drömmer om. I drömmen vill hon att Anna ska hjälpa henne att leta efter något, men vad? Och är det därför hon inte har fått ro?

Omdöme: Det här är en bok som inte innehåller ett ord för mycket och det är ju väldigt tacksamt när man ska sälja in den till målgruppen. Det dröjer inte mer än ett par sidor innan spöklika händelser rullas upp och spänningen stiger. Sedan dalar det dock ganska snabbt för mig och Spökflickan visar sig inte alls vara någon Spökflicka utan en gammal tant som fortfarande ångrar något från barndomen. Det är med andra ord en väldigt snäll berättelse som passar de yngre i åldersspannet. Den innehåller en historia från förr i tiden, ett gammalt hus som spökar, sommarlov och en huvudperson som precis har flyttat till ett nytt ställe och saknar sina kompisar från Stockholm. Med andra ord ganska klassiska ingredienser som kanske inte kan gå fel. Jag får se vad barnen säger om den helt enkelt.

Jag gillar den för att den är så tunn, inte låter onödiga saker ta plats och för att den är väldigt rakt på hela tiden utan några krusiduller. Däremot tycker jag kanske att den var lite för snäll och eftersom den är så tunn så hinner inte spänningen riktigt byggas upp så som den kanske borde för att kunna bli en riktigt bra spökhistoria. Nu läser jag ju väldigt mycket hemska vuxenböcker så mitt omdöme är väl egentligen inte att lita på. Jag tror som sagt att den kan gå hem hos 9- åringarna.

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Katarina Genar:
Röda spår
Silvervinges hemlighet

#1 - Anonym

https://www.solentro.se/publish/sinderella-cecilia/sp%C3%B6kflickan-sagan-om-maria-och-viktoria
Jag har också skrivit en bok om en spökflicka, kanske du gillar den också? :)