Svag is

Titel: Svag is
Författare: Sofia Nordin
Antal sidor: 137 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8807 3273
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Alex stirrar på mig."

Handling: Det är idrottsdag och klassen är ute och åker skridskor, Eddi och Alex är inne på sitt tredje och sista varv när de varvar Marit som fortfarande är på sitt första. De börjar reta henne, putta och dra och Alex puttar iväg henne till ett parti där isen är svagare. Marit går igenom isen och Eddi och Alex åker snabbt därifrån, ett beslut som får oanade konsekvenser. Nästa dag hittas Marit död.


Omdöme: Det här är en lättläst bok och ofta tycker jag att det är svårt att riktigt sugas in i en sådan eftersom det ofta är så kortfattat och konkret och det finns inte så mycket att hänga upp sig på utan det är bara fokus på karaktärer och att driva handlingen framåt i ett raskt tempo för att inte tappa läsaren. Men nu har jag blivit motbevisad, det går visst att skriva lättläst och gripande samtidigt. Det här är en riktigt obehaglig historia och bara det får ju pluspoäng hos mig men det är inte bara det att det handlar om ett mord utan det som utspelar sig mellan karaktärerna efter det här har skett är minst lika intressant, hur deras relation förändras och hur huvudpersonen brottas med känslorna över vad han har gjort. 

Jag kommer definitivt att prova den här på elever i högstadiet och jag både tror och hoppas att de kommer att nappa på den och vilja läsa. Sammanfattningsvis tycker jag att det här är en mycket bra lättläst bok och jag är glad att jag stötte på den. Sedan är det klart att den kanske lämnar lite att önska eftersom allt utspelar sig från huvudpersonen Eddis perspektiv så det blir ju kanske lite ensidigt men överlag en bok som fyller sin funktion och som jag hoppas hittar till rätt läsare.
 

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sofia Nordin:
En sekund i taget
Spring så fort du kan
Som om jag vore fantastisk
Äventyrsveckan
Om du såg mig nu
Snöstormen