Bokbarnet

Titel: Bokbarnet
Författare: Oliver Jeffers
Illustratör: Oliver Jeffers & Sam Winston
Antal sidor: 40 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 5463
Publiceringsår: 2018 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: A child of books
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Jag är ett bokbarn."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: En liten flicka, ett bokbarn, seglar över ett hav av ord där hon träffar en pojke och tillsammans ger de sig av på ett äventyr i berättelsens värld. 


Omdöme: Det här är en hyllning till böckerna, fantasin, berättelserna, magin och orden men jag blir lite fundersam till om det kanske inte blir lite mycket vuxenperspektiv på det hela och jag har lite svårt att se hur barnen ska fastna i boken. Mycket av illustrationerna består av strömmar av ord och berättelser, allt ifrån Alice i Underlandet till Nils Holgersson till Tummelisa till Huckleberry Finn och Gullivers resor förekommer och det är klart att dessa strömmar av ord kan ge upphov till en vilja att läsa mer, att själva illustrationerna av ord blir mer intressanta än bokens berättelse, men personligen orkar jag inte läsa det eftersom känslan blir att det är övermäktigt. Utöver det som illustreras med hjälp av ord är det väldigt avskalade illustrationer i svart och vitt, förutom uppslaget ovan som därför sticker ut lite extra som en färgexplosion, vilket också gör det särskilt speciellt. Historien är också väldigt avskalad och består bara av några meningar sammanlagt där själva essensen nog är att vi lever i en värld av berättelser. Tyvärr tycker jag dock att det blir lite banalt och det är möjligt att boken träffar mer rätt på originalspråk. 

Med det sagt så har jag nog läst fler hyllningar av den här boken än recensioner som ens är en aning tveksamma. Jag kan inte förklara varför jag inte blir tagen, kanske är jag inte det där riktiga bokbarnet som bilderboken hyllar. Jag tycker helt enkelt att den känns lite för vuxen och jag skulle nog rekommendera den mer till en storläsare än till det lilla barnet som är på väg in i sagornas fantastiska värld. 


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Oliver Jeffers:
Den sitter fast