Offrens offer

Titel: Offrens offer
Författare: Bo Svernström 
Antal sidor: 475 (Inbunden)
ISBN: 97891 0017 5603
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det är mörkt."

Recensionsexemplar från Albert Bonniers Förlag.

Handling: En bonde hittar en makaber upptäckt när han går ut i sin lada en morgon, där hänger nämligen en uppspikad man på väggen och när poliskommisarie Carl Edson anländer till platsen görs ytterligare en makaber upptäckt - mannen på väggen lever. När fler brutala och till synes slumpmässiga mord dyker upp nosar Aftonbladet upp historien och journalisten Alexandra Bengtsson blir satt att skriva om fallen. Både Carl Edson och Alexandra Bengtsson dras in i gåtan med mordfallen som inte är vad de först verkar vara. Det som de först trodde rörde sig om en hämnd i kriminella kretsar pekar istället på en ensam gärningsman med privata motiv. 

Omdöme: Det jag hade hört om boken innan jag började läsa den var att den skulle vara rå och det var den med råge. Det är med andra ord inget för den kräsmagade. Det är mord som utförs genom tortyrliknande metoder och även om författaren som tur är besparar oss detaljerna så är det ändå inte svårt att föreställa sig vad som har hänt. Handlingen börjar direkt och kretsar sedan framförallt kring Carl Edson på jobbet. Han privatliv nämns förvisso men de delarna tycker jag inte direkt bidrar till något, varken till att få en tydligare bild av karaktären eller för att föra handlingen framåt. Mördarens röst finns också med i olika hög grad och kan varna för att det förekommer flera sidor där mördaren berättar sin historia i kursiv stil, jag vet att många skyr sådana delar, jag har däremot inget emot det. 

Men trots att det på pappret är en bok som jag verkligen borde tycka om så faller jag inte för den. Den innehåller förvisso en seriemördare och en ensam polis som har jobbet som sitt liv vilket är två ingredienser som jag brukar falla för men jag tycker att det bara blir platt här. Jag får ingen känsla för huvudpersonen, jag blir inte förvånad över den stora twisten som jag hade hört så mycket om och slutet är jag så besviken på att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Det är nog egentligen framförallt slutet som jag inte tycker om och det hänger ju liksom kvar när man slår igen boken, det är lättare att ha överseende om en bok inte börjar så bra. Jag sitter heller aldrig med andan i halsen eftersom vi tidigt får veta vem mördaren är och jag gillar inte alls att läsa om Alexandra Bengtsson som tar upp en stor del av boken, jag varken förstår henne eller tycker om henne. 

Men trots allt detta så tror jag ändå att det här kan bli ett bra författarskap och jag kommer förmodligen att läsa något av Bo Svernström igen. För att vara en debut är den helt klart godkänt men jag kanske känner att han borde ha börjat lite enklare, inte slänga på sex eller åtta mord eller vad det nu var på direkten. Boken hade också tjänat väldigt mycket på att kortas ner, det är ytterst få deckare som kan hålla spänningen vid liv i nästan 500 sidor. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Hanneles bokparadis

låter lite för läskigt för min smak...

#2 - Joelinda

Jag är en av de där som hatar korta kapitel skrivna i jag-form och satta i kursiv stil - alltid, alltid skrivna av en mördare eller galning eller okänd. Håller med dig om att nästan 500 sidor är för långt, den här boken skulle både språkligt och omfångsmässigt ha mått bra av att redigeras hårdhänt.