Enklav

Titel: Enklav
Författare: Ann Aguirre
Antal sidor: 247 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 2639
Publiceringsår: 2016 (Original: 2011)
Serie: Razorland #1
Originaltitel: Enclave
Första mening: "Jag föddes under den andra förintelsen."

Handling: New York ligger i ruiner och större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. Några lyckades överleva och en grupp av dessa sökte sig ner under jorden där de nu lever i olika enklaver. I en av dessa föds Deuce och på sin femtonårsdag genomgår hon en blodritual som gör henne till jägarinna, hennes uppgift är att hålla de zombieliknande Freaksen borta från enklaven. Som sin partner i jakten får hon Fade, en kille som sägs komma från Topside även om det enligt De Äldste ska vara omöjligt. När Face och Deuce upptäcker att den närmaste enklaven har blivit förintad av Freaksen och att deras enklav står näst på tur tror inte någon på dem och de förvisas upp till Topside, vilket borde betyda en säker död. Deuce upptäcker dock att alla historier som hon har hört om Topside inte stämmer, på ett sätt är det bättre än vad hon har hört men på många sätt är det också mycket sämre.

Omdöme: När jag har läst andra recensioner om den här boken så verkar det som att de allra flesta tycker att bokens största fördel är att allt går så väldigt snabbt, det finns liksom inga onödiga partier men då heller inte utrymme för läsaren att lära känna huvudkaraktärerna. Vilka är de förutom supermänniskor som älskar att slåss? För slåss skulle jag säga är nästan det enda de gör genom hela boken. De slåss mot några zombievarelser, mot andra klaner, mot varandra och så vidare. Dessutom tyckte jag att boken bara kändes som en transportsträcka till vad som komma skall. Nästan hela bokens handling avslöjades dessutom i baksidestexten så jag kände ju aldrig att den var speciellt spännande heller eftersom jag hela tiden visste vad som skulle hända. Som i de allra flesta amerikanska ungdomsdystopierna innehåller den här boken dessutom ett helt meningslöst triangeldrama. Som ni kanske hör kommer jag knappast att kasta mig över nästa del i trilogin men det kan hända att jag läser den någon gång framöver bara för att jag gillar att avsluta påbörjade serier. Visst är det något tillfredsställande med det? Särskilt när det endast är en trilogi, då känner jag att man borde klara av det. Och om samtliga böcker är ungefär lika tjocka som den här så blir det ju inte mer än vad en bok skulle vara. 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


Vecka 35

Den här veckan jag jag inga planer alls. Förutom ett 90-års kalas i helgen. Så jag tror att det blir häng på Öppna Förskolan varje dag som det är öppet, det känns som en sådan vecka. Jag ska försöka få en del läst också har jag tänkt. Jag hoppas att en del recensionsexemplar ska landa i brevlådan under veckan men vilken bok jag ska påbörja nu är faktiskt helt öppet. När det här inlägget är skrivet får jag helt enkelt gå och kolla vad det finns för hyllvärmare. Det finns en hel del kan jag lova. På bloggen kommer en recension av Enklav av Ann Aguirre komma upp imorgon, kan avslöja att det inte blev någon ny favorit direkt och inte var den så snabbläst som jag trodde heller. Får hoppas på mer tur med nästa bok helt enkelt!

Vems bajs?

Titel: Vems bajs?
Författare: Sarah Watson
Illustratör: Emma Jansson
Antal sidor: 24 (Inbunden)
ISBN: 97891 8854 9532
Publiceringsår: 2018
Serie: Vems? #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Stopp! Stanna där du är!"

Recensionsexemplar från Triumf förlag.

Handling: Vissa bajsar på stenar, andra bajsar från grenar. Stort som smått, lär dig känna igen vem som bajsat där du gått! I den här boken får man lära sig att känna igen bajset från olika sorters djur.

 
Omdöme: Jag skulle säga att det här är en mix av en faktabok och en bilderbok, en så kallad faktabilderbok. Boken har ju ingen handling men jag tycker samtidigt inte att den innehåller tillräckligt mycket fakta för att klassificeras som en faktabok. Boken följer ett mönster där det på ena sidan visas bajs och så ska man gissa vem det är som har bajsat där, utan att man egentligen får någon ledtråd så det är ju väldigt svårt. Det är heller inte särskilt lätta djur som presenteras. Det är väl egentligen bara haren som man har någon chans att gissa rätt på för jag är ju tveksam till att någon, särskilt en 5-åring, gissar rätt på hur bajs från en hermelin, ripa, skogsmård eller järv ser ut. Illustrationerna är dessutom ganska platta och endimensionella men däremot känns djuren väldigt verkligt porträtterade och särskilt imponerad blir jag av fåglarna som jag tycker känns extra tydliga. Rimmen flyter däremot på ganska bra och känns väl anpassade till åldersgruppen. 

Även om jag kanske är lite tveksamt inställd så tror jag att omslaget kommer att locka många barn att plocka upp den på till exempel ett bibliotek. Bajs är ju dessutom ett ämne som brukar locka till läsning i den åldern så jag tror definitivt att boken kommer att hitta fram till sina läsare. 

Köp den här: Adlibris & Bokus