En helt vanlig vecka med familjen Jansson
 


Titel: En helt vanlig vecka med familjen Jansson
Författare: Martin Widmark & Petter Lidbeck
Illustratör: Pelle Forshed
Antal sidor: 125 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 3834
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening:  "- Sätt lite fart, pappa! säger Alvin."

Handling: Hos familjen Jansson är det barnen som agerar vuxna och de vuxna som agerar som barn. Det är helt enkelt ombytta roller. Alvin och Kajsa får tjata på sina föräldrar om att gå upp på morgonen, sköta sina sysslor på jobbet, gå ut med den där hunden som de tjatade till sig samtidigt som de ska sköta skolan, ta hand om ekonomin och ha trevliga grillkvällar med grannarna. 

 
Omdöme: Ni vet alla roliga böcker som finns? Nej, just det. Finns knappt några. Därför blir det extra roligt när det väl kommer en bok som faktiskt lyckas vara rolig och i det här fallet något så unikt som en bok som kan tilltala både den vuxna högläsaren och det lyssnande/läsande barnet. Men humor är ju väldigt individuellt och jag kan bara säga att den passade mig. Lektörsomdömet från Bibliotekstjänst gav den bara en tvåa i betyg, vilket jag inte alls kan se är motiverat? Visst är den lite upprepande och efter ett tag blir det kanske lite tjatigt med samma koncept och samma skämt och samma humor men jag tycker inte att det blir så utdraget så att det stör. Nu har jag ju ingen möjlighet att prova att högläsa den här boken för någon i målgruppen utan kan bara utgå från vad jag tror och jag både tror och hoppas att den kommer att hitta sina läsare. Jag tycker att den passar jättebra att högläsa eftersom den är rolig för båda generationerna, där den vuxna kan skratta åt igenkänningen vid till exempel grillkvällarna och barnen får en dos humor av mer klantig karaktär. För den lite äldre läsaren går det självklart lika bra att läsa boken själv. Den har luftig text med glada färgillustrationer som bidrar både till den humoristiska tonen och den lättlästa känslan. Här finns ingen sensmoral eller pekpinnar eller lärdomar eller underliggande budskap utan det är en underhållande bok som ska locka till läsning. Tack för det. 

Det som dock är lite tråkigt med boken är upprätthållandet av könsstereotyper där det är männen som grillar och klipper gräset medan mammorna städar och lagar all mat. Som vuxen går det ju att skratta åt karikatyren av männen vid grillen som pratar om när det är dags att vända kycklingen samtidigt som de dricker öl men som barn blir det ju bara en förstärkning av redan etablerade roller och normer. Så lite finns det kanske att reflektera kring angående detta men jag tycker ändock att det kan vara skönt med en bok vars enda uppgift är att roa. 


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Martin Widmark och Petter Lidbeck:
Talmannens hämnd

Böcker som jag tidigare har läst av Martin Widmark:
Diamantmysteriet (LasseMajas detektivbyrå #1)
Hotellmysteriet (LasseMajas detektivbyrå #2)
Fängelsemysteriet (LasseMajas detektivbyrå #24)
Modemysteriet (LasseMajas detektivbyrå #25)
Lilla Sticka i landet Lycka
Huset som vaknade
Den långa vandringen

Böcker som jag tidigare har läst av Petter Lidbeck:
Becca
Det vita huset
Jesus och jag
Kan man...?