Grävlings resa
Titel: Grävlings resa - En saga om att blåsa bort och hitta hem
Författare: Cecilia Heikkilä
Antal sidor: 47 (Halvklotband)
ISBN: 97891 6389 8938
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening:  "En gång fanns det en mycket ensam Grävling."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: Grävling lever ett stillsamt liv ensam på sin ö och vill helst att allt ska vara som det alltid har varit. När något som mest liknar ett trassel flyter iland så vänds hans tillvaro upp och ner. Snart kastas de nyfunna vännerna ut på ett äventyr som kommer att sträcka sig över världens alla hav. Och för Grävlings del innebär det eventuellt att han kanske åter har hittat hem?


Omdöme:
Det ligger verkligen en riktig sagostämning över hela boken och Cecilia Heikkiläs illustrationer är verkligen något alldeles extra. Något som passar den här berättelsen helt perfekt. Jag skulle säga att boken är ganska finstämd, trots att den handlar om ett äventyr som inleds med en hiskelig storm som nästan gör att både Grävling och hans nyfunna vän faller överbord. Just den här stämningen, den finstämda sagostämningen, är helt och hållet illustrationernas förtjänst där mycket går i lugna färger och framförallt blått. Sidorna är tjocka och boken känns lyxig vilket gör att tonen sätts redan där, att det här är en berättelse som är något utöver det vanliga. Det första intrycket gör verkligen mycket. Jag gillar också att stormen förstärks genom mörka färger och sedan när dagen gryr så är det ljust igen, vilket gör att kontrasten blir så väldigt stor och effektfull. Jag gillar helt enkelt allt med illustrationerna i den här boken. 

När det kommer till själva berättelsen så gillar jag även den. Den är fin. Om en gammal sjökapten som har dragit sig tillbaka på en ö men som blommar ut när han tvingas ut på havet igen. Om äventyr och vänskap och om att hitta hem. Allt det som titeln utlovar. Det bjuds inte på några hiskeliga äventyr eller stora monster eller något liknande utan äventyret består först i att Grävling ska försöka hitta hem. Mot slutet av boken inser han dock att det är precis det han redan har gjort. Fint! Rekommenderar boken varmt!


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Cecilia Heikkilä:
Var är hönan? (Illustratör)
Himmel och pannkaka (Illustratör)
Singers melodi (Illustratör)