Månadsutvärdering - December
 
Böcker som lästes i december:
Harlan Coben - Saknar dig
Stuart MacBride - Hälsning från de döda
Flynn Berry - Sargad
Karen Dionne - Träskkungens dotter
Jonas Gardell - Till minne av en villkorslös kärlek
Mo Hayder - Behandlingen

Varav egna: 4
Varav lånade: 1

Bästa boken: Behandlingen
Sämsta boken: Hälsning från de döda

Antal köpta:

Kommentar: Och jag som trodde att jag hade hunnit läsa mycket i december, vad lever jag i för fantasivärld egentligen? Jag brukar ju hinna läsa det dubbla, minst! Hur ska jag lkyckas vända den här trenden till nästa år? Eller ska man behöva acceptera att det är såhär livet ser ut just nu? 

FIlmer som recenserades i december: 


Böcker som ej recenserades på bloggen:
Douglas Foley - Habib: Meningen med livet
Kerstin Johansson - Lyckolandet
Ann-Helén Laestadius - SMS från Soppero
Cecilia Heikkilä - JultröjanBehandlingen

Titel: Behandlingen
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 436 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 9881
Serie: Jack Cafferty #2
Publiceringsår: 2016 (Original: 2001)
Originaltitel: The Treatment
Första mening:  "När alltsammans var över medgav kriminalkommissarie Jack Caffert, Södra Londons beredskapsrotel för grövre brott, att av allt han sett i Brixton den där molniga julikvällen hade kråkorna varit det mest skakande."

Handling: När Jack Cafferty kommer till huset i Brixton möts han av en fasansfull syn. En man och en kvinna sitter fastbundna vid varsitt element och deras åttaåriga son är försvunnen. Jack Cafferty misstänker genast det värsta och när fallet mer och mer börjar likna en händelse ur hans eget förflutna får han allt svårare att hålla sig objektiv till brottet. För Jack blir det hela personligt och ju mer han gräver både i fallet med den försvunna åttaåringen och i sitt eget förflutna desto mer känns det som om han lever i en mardröm som inte går att vakna ur. 

Omdöme: Det här var en sådan bok som jag inte kunde lägga ifrån mig förrän den var utläst. Älskar när man har tid att plöja igenom en hel bok under en dag, även om det innebär att man måste stanna uppe lite längre.. Det blir liksom en annan läsupplevelse än när man läser lite i taget under en längre period. Däremot så är det väl egentligen inte det absolut bästa jag har läst, även om det såklart var spännande. Dels eftersom jag är trött på att läsa om manliga poliser som inte kan kontrollera sig, som slår först och tänker sedan, och dels eftersom jag inte riktigt minns exakt vad som hände i förra boken och därför hade lite svårt att relatera till Jack Caffertys flickvän Rebeccas agerande. Dessutom greppar jag inte riktigt upplösningen med gärningsmannen? Så många frågor men så få svar. Och till er som har läst: Vad säger vi egentligen om den där våldtäkten?

Det här är ju en sådan typ av bok där det egentligen är lite för mycket av allt. Det är lite för brutalt, det är lite för skruvade motiv, det är lite för udda karaktärer, det är lite för osannolikt, det dricks lite för mycket, det lämnas lite för många lösa trådar men på något underligt sätt så gillar jag det ändå. Jag ska erkänna att jag är lite trött på att huvudpersonen Jack inte kan släppa fallet med sin försvunna lillebror men det verkar som om det i alla fall blir något slags avslut på den historien i nästa bok. Om han nu inte fortsätter att dras med skuldkänslor i samtliga böcker i resten av livet. Det är för övrigt också en historia som känns lite för överdriven. Hur eller hur så kommer jag definitivt att klicka hem nästa del i serien. Jag vet inte vad det är men böckerna om Jack Cafferty lockar mig. Jag antar att det beror på det nattsvarta mörkret.


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mo Hayder:
Fågelmannen (Jack Cafferty #1)

Saknar dig
 
TItel: Saknar dig
Författare: Harlan Coben
Antal sidor: 427 (Pocket)
ISBN: 97891 8817 1184
Publiceringsår: 2016 (Original: 2014)
Serie:
Originaltitel: Missing you
Första mening: ""Du kommer inte att gilla det här", sa Stacy när Kat Donovan gled ner från sin fars gamla barstol och gjorde sig redo att lämna O'Malley's."

Handling: Det har gått arton år sedan Kat Donovans fästman lämnade henne utan någon förklaring när hon en dag upptäcker hans profilbild på en dejtingsajt. Hon kontaktar honom och innan hon vet ordet av så befinner hon sig mitt i en stor kidnappningshärva där onda människor utnyttjar människors längtan efter kärlek. Samtidigt upptäcker Kat nya spår i utredningen om hennes fars död som gör att hon börjar nysta i den gamla utredningen och inser snart att allt inte kan vara så enkelt som det först verkade och att den skyldige kanske inte alls är skyldig.    

Omdöme: Jag är ljummen inställd till den här boken. Jag brukar kunna köpa det mesta gällande deckare,  kriminalromaner och psykologiska thrillers men här tycker till och med jag att det blir lite mycket. Det känns helt enkelt inte trovärdigt och då tappar jag intresset för hela handlingen. Kat Donovan är dessutom så intetsägande på något sätt, hon har ingenting som gör att jag kommer att minnas henne efter att jag har slagit ihop boken. Hon är fortfarande kär i sin fästman som hon träffade på college, hon har en jättesnygg kompis (vars utseende kommenteras varje gång hon nämns), hon dricker för mycket och hon får utstå sexistiska kommentarer men hon har fortfarande ingen personlighet. 

När en tonåring kontaktar Kat Donovan för att hans mamma troligtvis har försvunnit, trots att hon fortsätter att kontakta honom via sms och telefon, så får Kat en magkänsla om att något inte stämmer. Det visar sig snart att det är någon som har byggt upp en hel affärsverksamhet genom att lura människor att resa bort med vad de tror är sitt livs kärlek trots att de bara har skrivit till varandra på Internet. Jag vet ju att det förekommer så kallad catfishing men jag har ändå svårt att tro att deras verksamhet skulle kunna pågå så länge innan någon skulle slå larm. Dessutom tycker jag att just de partierna är lite onödigt brutala på sina ställen. Egentligen kan jag inte sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag inte dras in i boken men så är det ju ibland, vi kan inte passa perfekt ihop med alla böcker. 


Betyg: 2/5 

Köp den här: Adlibris & Bokus