Kvinna utan minne
 
Titel: Kvinna utan minne
Författare: Petter Lidbeck
Antal sidor: 197 (Inbunden)
ISBN: 97891 6420 5377
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening:  "Jag öppnar ögonen."

Recensionsexemplar från Piratförlaget.

Handling: Mia Berggren, eller det är i alla fall det alla säger att hon heter, minns inte vem hon är. En dag öppnar hon ögonen vid middagsbordet och upptäcker att där också finns en tonårskille, två barn och en man som hon inte vet vilka det är. Det ska tydligen vara hennes familj. Men själv känner hon dem inte. Mia genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet. 

Omdöme: Det är en väldigt intressant tanke som den här boken leker med, vad som skulle hända om vi tappade minnet och var tvungna att återskapa oss själva. Skulle vi bli så som vi var innan minnesförlusten eller skulle vi bli någon helt annan? Skulle vi sluta dricka kaffe och istället föredra te? Skulle vi vilja umgås med våra närmaste vänner eller är det umgänget egentligen bara en vana? Och skulle vi återigen falla för den personen som vi tidigare hade valt att leva resten av våra liv med? Det är inte bara en intressant tankelek utan den är väldigt välskriven också. Första tanken är kanske att man skulle drabbas av panik för att man inte minns något från sitt liv men Mia tycks helt oberörd, vilket vid närmare eftertanke kanske är det mest realistiska. För hon minns ju inte vad hon har förlorat och man kan ju inte sakna något som man aldrig har haft. Det känns verkligen som om författaren har lagt ner mycket tid på att konstruera den här berättelsen och få oss läsare att köpa historien, så att det inte blir som för huvudpersonen som främst blir bemött av misstro och en omgivning som tror att hon har hittat på alltihop. 

Det är en ganska kort bok men väldigt innehållsrik, jag gillar att den är väldigt rakt på sak och att den inte svävar ut alltför mycket. Det räcker liksom med dessa ord för att beskriva det mest relevanta. Kanske är det en effekt av att författaren är van vid att skriva för målgruppen barn och unga där det verkligen kräver att läsarens intresse hela tiden hålls vid liv, att boken håller en jämn kvalitet samtidigt som den inte får bli alltför utsvävande? Det är helt enkelt en stunds bra underhållning det här.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Petter Lidbeck:
Becca
Det vita huset
Jesus och jag
Kan man...?
Talmannens hämnd

#1 - Jessica in bookland

Låter ju väldigt spännande!
Den här får skrivas in i läslistan.