Jag ska rädda er alla

Titel: Jag ska rädda er alla
Författare: Émilie Fréche
Antal sidor: 208 (Inbunden)
ISBN: 97891 3220 0946
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: Je vous sauverai tous
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Kära dotter, I går när jag kom hem från kontoret gick jag förbi bokhandeln du älskar på Grande Rue: Vraies Richesses."

Handling: Eléa är sexton år när hon lämnar sin familj i Frankrike för att resa till Syrien och viga sitt liv åt IS. Kvar blir en mamma och en pappa och ett enormt tomrum. När Eléa har varit borta i sex månader utan att ge något livstecken ifrån sig börjar hennes mamma skriva dagbok, ett sätt att kunna fortsätta prata med sin dotter. Parallellt med mammans skrivande får vi också ta del av den dagbok som Eléa skrev ett år tidigare där hon gradvis förändras från att drömma om att resa jorden runt till att bli utsatt för manipulation och underkastelse som till sist leder till extremism. 

Omdöme: Jag läste en recension på den här boken där läsaren tyckte att alla elever på högstadiet och gymnasiet borde läsa den här boken i skolan och det gjorde mig väldigt nyfiken. Nu när boken är utläst kan jag inte riktigt hålla med, jag tycker inte att den är så pass bra helt enkelt. Det är klart att själva ämnet är väldigt angeläget och viktigt att diskutera och prata om, extremism och om varför vissa människor väljer att lämna tryggheten hemma och ansluta sig till Islamiska Staten, men jag tycker tyvärr inte att boken är tillräckligt bra skriven för att jag ska kunna rekommendera den till alla. För det första har jag lite problem med formatet som ska föreställa dagbok men som inte alls ger den känslan. Det är liksom inte såhär man skulle skriva i en dagbok, anser jag. Det är liksom alldeles för torrt och för informationsrikt. Jag tänker att en dagbok ska vara väldigt känslorik, vinklad och skriven på ett sätt som gör att läsaren nästan måste fylla i vissa luckor själv eftersom vissa saker måste anses vara självklarheter för karaktären som skriver dagboken. Jag tror helt enket att berättelsen hade gynnats av att vara skriven ur ett annat perspektiv.

Rent språkligt tycker jag också att den är ganska tråkig och eftersom det är mycket som jag inte kan om islam så är det många ord och uttryck som helt går mig förbi, vissa är förklarade med en fotnot men långt ifrån alla. Det känns också som att boken tjänar på om läsaren har en ganska god kunskap om världsläget och historien. En kunskap som jag är tveksam till att majoriteten i målgruppen besitter. Jag ska vara ärlig och säga att jag själv kände att jag inte hade tillräckligt med koll för att sätta boken i sin rätta kontext. 

Det jag tyckte bäst om med boken var som sagt själva ämnet och den har verkligen givit mig mersmak att läsa mer på samma tema. Jag tyckte dock att det var lite jobbigt att vi inte fick ta del av mer ur Eléas perspektiv. När hon lämnar landet så försvinner också allt med henne. Hur har hon det nu? Vad hände när hon kom fram? Lever hon? Ångrar hon sig? Det är helt enkelt många frågor som vi som läsare aldrig kommer att få svar på. Vi står lika oförstående som Eléas mamma, vilket gör att det är lika lätt som hemskt att sätta sig in i hennes situation. 
 

Betyg: 2/5 

Köp den här: Adlibris & Bokus