Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap
 
Titel: Vi ska ha barn - Handbok i jämställt föräldraskap
Författare: Marie Björk
Antal sidor: 262 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3715 0550
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag stod i ett DJ-bås och spelade skivor när Gabriel kom in i lokalen."

Handling: Det finns många normer och outtalade regler kring hur en mamma borde vara, för att hon är kvinna, eller hur en pappa borde vara, för att han är man. Med den här boken vill författaren syna dessa normer i sömmarna och kommer med konkreta tips och analyser för att uppnå ett jämställt föräldraskap.

Omdöme: När det kommer till den här boken så gillar jag verkligen själva idén och budskapet och om det inte vore för att det känns som om jag har läst om precis samma saker relativt nyligen så hade den nog fått högre betyg. Nu blir det verkligen kaka på kaka och jag känner att jag borde ta en paus när det kommer till böcker som handlar om graviditet eller småbarnsår för det skiljer i ärlighetens namn inte så mycket mellan dem, även om varje bok påstår något annat. Jag läste till exempel Praktika för blivande föräldrar (även om jag aldrig recenserade den på bloggen) av Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska som jag tycker påminner väldigt mycket om den här även om den kanske presenterar fakta och åsikter lite tuffare än vad den här boken gör som är ganska snäll i sitt innehåll. Författarens egna erfarenheter blandas upp med andra röster som är positiva till att dela helt lika på föräldraledighet och föräldraansvar och fakta om olika ämnen som just föräldraledighet eller graviditet eller amning. Precis som titeln antyder så är det en bok som på alla sätt förespråkar ett jämställt föräldraskap, helt utan undantag i princip förutom själva graviditeten som är svår att dela på. 

För mig som redan är ganska insatt i det här med att man borde dela lika, hur kvinnor ofta blir förlorare på arbetsmarknaden och att det faktiskt får konsekvenser i framtiden beroende på hur man agerar nu gav den kanske inte så mycket nytt. Jag är också tveksam till om den kan fungera övertygande för människor som av någon outgrundlig anledning inte vill ha ett jämställt föräldraskap utan att den då kanske känns lite för extrem, det kan jag ju dock bara spekulera om såklart. Jag gillar dock diskussionsfrågorna som avslutar varje kapitel, de kommer jag nog att lyfta upp i min egen relation vid tillfälle. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus