Finns det björkar i Sarajevo?

Titel: Finns det björkar i Sarajevo?
Författare: Christina Lindström
Antal sidor: 271 (Inbunden)
ISBN: 97891 3219 8014
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Eftermiddagen innan Charlie försvann såg jag rakt in i hans snälla, mörkbruna ögon och ljög."

Handling: Kevin har lovat att ta hand om sin storebror Charlie, som är mer som en lillebror och behöver ständig tillsyn, medan deras föräldrar för första gången ska återvända till Bosnien sedan de flydde kriget. Kevin går första året på gymnasiet och har för första gången hittat sin plats i ett umgänge, tack vare lagkamraten Hannes känner han att han ingår i ett sammanhang och när Hannes ringer och frågar om Kevin vill hänga med till Liseberg blir frestelsen därför för svår för att motstå. Dessutom har Charlie varit ensam hemma flera gånger och klarat det fint. När Kevin kommer hem sent på kvällen så är Charlie borta och svår att få tag på, genom sms får Kevin veta att Charlie är hos en kompis men vad Kevin vet så har Charlie inga kompisar så han blir förstås orolig och bestämmer sig för att ge sig ut på Göteborgs gator och leta. Till sin hjälp får han Hannes och hans flickvän Linn samt den smått fantastiska Amanda. Under sökandet kommer relationer sättas på prov och känslor bubbla upp till ytan. 

Omdöme: Att skriva för åldern 12-15 år är verkligen en utmaning och att dessutom då skriva en ganska vardaglig berättelse om det vanliga livet så som det ser ut för de allra flesta blir en dubbel utmaning eftersom det är svårt att engagera den gruppens läsare ens om det är spännande från första till sista sidan men Christina Lindström är verkligen en författare som lyckas med det omöjliga konststycket. Jag älskar att hon tar de till det yttre ganska tuffa (och kanske missförstådda?) killarna och gör dem inte bara till huvudpersoner utan även mänskliga och sympatiska. Bakom det där tuffa yttre skalet finns ju alltid något djupare om man bara väljer att se efter. Personligen kanske jag föll mer för Jack, både som karaktär och som bok, än vad jag gjorde för den här. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det beror på men jag tror att jag saknade den där dosen humor och de små detaljerna som gjorde att jag visste exakt vad för person Jack var. Kommer aldrig glömma att Jack till exempel hade en svensk flagga upphängd på väggen i sitt rum, tycker att det säger så extremt mycket trots att det är en så liten detalj. Men nog med jämförelse, det är ju helt skilda böcker trots allt. 

Som alltid när det kommer till Christina Lindstöm är det välskrivet med ett lagom tempo. Det finns ett djup samtidigt som det är en lättsam berättelse och det gör att boken kan läsas i flera olika lager. Perfekt bok att diskutera i klassrummet, både på högstadiets senare del och på gymnasiets tidigare del. Det finns mycket att samtala om kring bland annat familjen och sin egen bakgrund och hur det påverkar oss. Rent språkligt är det också en fullträff, dialoger och ordval är som hämtade ur verkligheten utan att det blir alltför internt. Det är ju alltid en avvägning det där att göra så att boken känns aktuell både idag och om fem år vilket jag är säker på att den här boken gör. Det här var en av de ungdomsböckerna som jag såg fram emot mest i år och jag kan bara hoppas att vi får läsa fler böcker med killar i huvudrollen av den här författaren för varje gång känns det som om jag är tillbaka på högstadiet och blir förälskad i den coolaste killen på skolan igen - på ett positivt sätt alltså! Men en liten grej som jag reagerade på var hur ofta Kevin reflekterade över Hannes kropp, jag trodde lite för länge att den där "relationen som skulle sättas på prov" var att Kevin var förälskad i Hannes men det var tydligen bara helt vanlig vänskap.


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Christina Lindström:
Hälsningar från havets botten
Jack
Hugo och kepskampen
Leo och klumpen i magen
Leo och katten som sprang bort
Leo och de lösa tänderna
Leo och datorspelet