Tjuren från Solna
 

Titel: Tjuren från Solna
Författare: Gunnar Ardelius
Antal sidor: 196 (Inbunden)
ISBN: 97891 2715 4513
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Folkvimlet har glesnat."

Recensionsexemplar från Natur & Kultur.

Handling: Sebastian är snart tjugo, väntar på att livet ska börja och bor fortfarande hemma hos sin mamma. Allt han behöver är ju bara en utbildning, en bunt med pengar, en lägenhet, en vän och någon att älska. Hemma går Sebastian och hans mamma på varandras nerver och det tär på deras relation att leva två vuxna under samma tak. Utan att riktigt förstå hur det gick till inleder Sebastian en relation med den femton år äldre Hanna som är hans mammas kollega. Sebastian drömmer om att bli skådespelare så han söker in till scenskolan, på audition träffar han Jakob som blir hans vän, så nu kanske livet äntligen kan börja på riktigt? 

Omdöme: Jag förväntar mig alltid en språklig fullträff när jag läser Gunnar Ardelius och den här gången är det fortfarande fantastiskt bra men det tar inte andan ur mig som det har gjort tidigare. Det kanske beror på att berättelsen känns lite "fulare" den här gången på något sätt. Boken handlar ju om tjugoåriga Sebastian och han är inte alltigenom lätt att tycka om. Han är egoistisk, självcentrerad och ganska upptagen med att tänka på sex. Som vilken annan tjugoåring som helst med andra ord, de är ju bara inte sådär jättekul att läsa om känner jag. Däremot så börjar faktiskt Sebastian faktiskt att utvecklas under bokens gång och han växer lite för varje sida som går, tur är väl det för annars hade han varit outhärdlig. Men även om jag inte är överförtjust i själva historien så gillar jag sättet den är berättad på, vi får ta del av olika scener i Sebastians liv. Små avstamp i vardagen. Ibland är det en middag, ibland på väg någonstans, ibland under en reklamutdelningsrunda och ibland på en fest. Små korta avsnitt ur Sebastians liv som ändå gör att vi får en ganska bra helhetsbild uppspelad för oss. 

Men som sagt är jag kanske inte helt överförtjust ändå trots att den känns både naken och ärlig och rak och rå samtidigt som den ändå är ganska finstämd och enkel. Hur nu alla dessa ord går ihop. Jag hade kanske hoppats på mer just för att jag har blivit så golvad tidigare. Ibland är det inte bra att ha alltför höga förväntningar.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Gunnar Ardelius:
Vill ha dig så illa
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket
Het (Antologi)
En i laget (Antologi)