Bränd himmel

Titel: Bränd himmel
Författare: Gilly McMillan
Antal sidor: 450 (Pocket)
ISBN: 97891 7701 6793
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: Jim Clemo #1
Originaltitel: Burnt paper sky
Första mening: "I andras ögon är vi sällan de vi tror."

Handling: När Rachel och hennes son Ben är ute med hunden på en promenad frågar Ben om han får springa i förväg till gungan. Det får han. Men under de sekunderna som Rachel inte ser Ben händer något. Ben försvinner spårlöst och Rachel kan inte hitta honom någonstans. På bara ett par sekunder förändras Rachels liv till en mardröm. Polisen är snabbt på plats men när de första och viktigaste timmarna har passerat har de fortfarande inte funnit något spår från Ben. Var kan han ha tagit vägen? Är det någon som har kidnappat honom? Någon från familjen eller en främling? Kan modern ha något med försvinnandet att göra? Kriminalkommisarie Jim Clemo sätts på fallet och av någon anledning tar sig fallet in under huden på honom och sätter djupa spår.

Omdöme: Boken beskrivs som en psykologisk thriller och den beskrivningen kan jag förstå men jag tycker inte riktigt att den når ända fram. Tidigt i boken får vi veta att något med det här fallet gick snett eller fel eller att det i alla fall hände något som gjorde att kriminalkommissarie Jim Clemo nu måste besöka en psykolog. Handlingen berättas alltså i efterhand av dels Jim Clemo och dels Rachel som är Bens mamma. Det gör att boken aldrig riktigt får upp något direkt tempo utan det känns som om det går ganska långsamt framåt. Däremot gör de korta kapitlen, perspektivbytena och att informationen består av lite olika material som tidningsartiklar, mail, samtal och vanliga berättarrröster att läsningen ändå känns varierad. Det är helt enkelt lätt att tänka bara ett kapitel till. Jag tror att författarens ambition var att skapa karaktärer som vi inte riktigt kan lita på, vi vet inte vad som har hänt med Ben och vi vet inte vem den skyldiga är och jag tror att ambitionen är att få det att framstå som att det kan vara vem som helst. Jag köpte det dock inte riktigt till fullo och för en gångs skull kände jag tidigt att det var något som inte stämde med en av karaktärerna. Jag brukar nästan aldrig ha rätt angående vem som är den skyldiga men här tyckte jag att författaren nästan ansträngde sig lite för mycket för att skapa dimridåer kring alla personer. 

Men boken är välskriven och helt klart läsvärd. För egen del tyckte jag kanske att den var lite för långsam och lite för lång, jag hade gärna sett att en del av texten blev struken för att få den lite mer kompakt. Men det är alltid en smaksak. Om man vill ha en bok som är lite lagom spännande skulle jag rekommendera den här, en bok som liksom är lite som en deckare men utan allt det där blodiga och råa. Lite mysrys helt enkelt!


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Månadsutvärdering - September + Oktober
 
Böcker som lästes i september:
Anna Jansson - För dem jag älskar
Malin Persson Giolito - Processen
Katarina Wennstam - Shirins första fall
Johan Theorin - Swedish love: Filmhelgen
Stefan Ahnhem - Motiv X 
Maria Nilsson Thore - Chinos tjocka kinder
Emma Adbåge - Gropen
Ninni Oljemark - Vännerna fixar överraskningskalas
Sharon Bolton - Offer
Pija Lindenbaum - Bidde det då? : Sagan Mäster Skräddare
Åsa Karsin - Lite kul måste man ha
Jacqueline Woodson - Brun flicka drömmer
Mac Barnett - Triangel
Mac Barnett - Fyrkant
Arne Dahl - Inland

Böcker som lästes i oktober:
Moni Nilsson - Så mycket kärlek kan inte dö
Mats Strandberg - Slutet
A. K. Björnsdotter Sääf - Rekordskolan: Vägen dit
Laura Marshall - Vänförfrågan
Sara Lövestam - Under mattan
Charlotta Lannebo - Olle och Bolle handlar
Carin Gerhardsen - Det som göms i snö
Lisa Bjärbo - Viggo och rädslolistan
Eva Staaf - Pang Poff Pavlo: Om när mammor och pappor skiljer sig
Sanna Borell - Kedjan
Per Nilsson - Jag hatar kaniner och blommor och barn

Varav egna: 24
Varav lånade: 2

Bästa boken: Slutet
Sämsta boken: Rekordskolan

Antal köpta: 0

Kommentar:  Herregud vad många böcker hon har hunnit med! Tänker ni säkert nu. Men då ska ni ta i beaktande att det är några noveller och en hel del bilderböcker som finns med i statistiken så ni behöver inte slå på stora trumman. Jag har förmodligen till och med läst färre vuxenromaner än vad jag brukar göra. Hur eller hur så var det en del böcker dessa månader som jag tyckte alldeles särskilt mycket om som Slutet, Gropen, Motiv X, Bidde det då?, Under mattan och icke att förglömma Så mycket kärlek kan inte dö som jag grät floder till. Väldigt olika böcker men alla fantastiskt bra på sitt eget vis. Så på så sätt var det två mycket bra månader! Det ser ju också ut som om jag har fått undan en hel del hyllvärmare med tanke på att majoriteten av de lästa är egna böcker men sanningen är den att de allra flesta är nya recensionsexemplar så inte heller på den punkten kan jag ta åt mig någon ära. Det finns en del att jobba på till nästa månad med andra ord.

Filmer som recenserades i september + oktober:


Böcker som ej recenserades på bloggen:
Louise Greig - Nattlådan
Louise Greig - Mellan tick och tack
Eva Eriksson - Julia på stan
Chris Haughton - Mamma borta
Julia Donaldsson - Den ruskiga rövarråttan
Ulrika Kestere - Ottos ulliga tröja
Ester Eriksson - Det finns ingenstans att fly
Anuska Allepuz - Den är min!
Pija Lindenbaum - Kenta och barbisarna
Lena Sjöberg - Aldrig har jag sett
Gro Dahle - Snäll
Claudia Boldt - Mysteriet med den försvunna tårtan
Joe Stanton-Todd - Svarta klippans hemlighet
Alice Lima de Faria - Fågelfesten
Lucy M. George - På jobbet: Bibliotekarien
Lazarus
 
Titel: Lazarus
Författare: Lars Kepler
Antal sidor: 543 (Inbunden)
ISBN: 97891 0014 2698
Publiceringsår: 2018
Serie: Joona Linna #7
Originaltitel: -
Första mening: "Ljuset från den vita himlen blottlägger världen i dess mest nakna grymhet, så som den måste ha framstått för Lazarus utanför grottan."

Handling: Det börjar med att en död man hittas i en lägenhet i Oslo där polisen också gör ett fruktansvärt fynd i en frysbox. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare blir Joona Linna kontaktad av en tysk kommissarie som ber honom att komma ner för att få hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. När Joona Linna pusslar ihop de båda fallen framträder en bild som gör att han får kalla kårar, det verkar som om någon är tillbaka från de döda. Joona Linna kastas tillbaka till en mardröm som han egentligen aldrig har vaknat upp från. 

Omdöme: Jag visste så fort jag fick den här boken i min hand att jag skulle vara uppbokad kommande kvällar tills boken var utläst. Helst hade jag såklart velat sitta uppe hela natten och läsa den i ett streck men förnuftet vann faktiskt den här gången. För är det något man vet med Lars Kepler så är det att boken kommer att försvinna i ett nafs eftersom spänningen inleds redan på första sidan och slutar inte förrän man tvingas slå igen sista sidan. Handlingen går i ett rasande tempo och som läsare sitter man antingen och håller andan för att det är så spännande eller också sitter man helt andfådd för att det helt enkelt är så mycket som händer på en och samma gång. Jag älskar sådana här läsupplevelser. Boken prickar in många punkter på min lista över bra ingredienser till en spänningsroman. Jag gillar att handlingen kretsar kring få karaktärer. Jag gillar att det finns seriemördare. Jag gillar att det är omänskligt mörkt. Jag gillar det höga tempot. Jag gillar att den ingår i en serie. Jag gillar helt enkelt det allra mesta!

Det som jag dock har lite svårt för är att jag knappt minns de tidigare böckerna och det gör att jag tycker att jag tappar helheten lite. Jag minns liksom inte varför Joona Linna satt i fängelse? Jag minns inte vad som hände med Disa? Jag minns ingenting av Saga Bausers liv förutom att hon är änglalikt vacker? Jag tror att det har att göra med att jag läser böckerna i ett så högt tempo att jag egentligen inte hinner ta in vad som händer eftersom jag bara vill framåt och veta hur det går, om ni hänger med på mitt resonemang? En bok som inte riktigt har det här tempot låter kanske karaktärerna växa lite mer hos läsaren? Jag vet inte men jag vet att jag har haft det problemet förr med just den här serien. 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Lars Kepler:
Hypnotisören (Joona Linna #1)
Paganinikontraktet (Joona Linna #2)
Eldvittnet (Joona Linna #3)
Sandmannen (Joona Linna #4)
Stalker (Joona Linna #5)
Kaninjägaren (Joona Linna #6)
Playground