Bränn alla mina brev
Titel: Bränn alla mina brev
Författare: Alex Schulman
Antal sidor: 274 (Inbunden)
ISBN: 97891 8874 5149
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening:  ""Jag vet inte hur många fler gånger jag har i mig.""

Recensionsexemplar från Bookmark förlag.

Handling: Med hjälp av dagboksanteckningar och brev avtäcker Alex Schulman en riktig kärlekssaga som utspelade sig en sommar år 1932. Det är en djupt personlig skildring av passion, svartsjuka och hur ett möte kan skapa svallvågor över flera årtionden framöver. 

Omdöme: Herregud vad bra han är med ord, Alex Schulman! Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mer än att jag blev helt tagen av den här historien och sättet som den är berättad på. Vi får följa tre olika perspektiv där det dels berättas om tiden för kärleksaffären, dels under en period när Alex Schulman är barn och på besök hos sin mormor och morfar och dels i lite mer nutid när den här historien sakta uppdagas framför Alex Schulman när han gräver djupare och djupare bland brev och dagböcker. Och precis som författaren själv så sitter jag och hoppas på en lycklig utgång, trots att man vet hur det kommer att sluta. Det är helt enkelt riktigt riktigt tragiskt och det gör nästan fysisk ont att läsa om mormor Karins öde. Visst är det så att det inte går att veta exakt hur saker och ting har gått till eller vad andra människor känner men genom att författaren har läst brev och dagböcker så känns det ändå som om han kommer sanningen väldigt nära. Boken ska dock läsas som en roman men en riktigt skickligt skriven roman känns ju ändå på något sätt som om allt som står har hänt på riktigt och det här är en riktigt skicklig roman. 

Det som fascinerar mig mest med författarens språk är hur det känns så naket, ärligt och hur han kan blåsa upp varje liten detalj till något som gör att det känns som om det är det mest intressanta jag någonsin har läst om. Jag vet inte hur han gör men han gör det oerhört bra. Jag älskar den här boken och om ni får chansen tycker jag verkligen att ni ska läsa den. Det är den verkligen värd! 


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Alex Schulman:
Skynda att älska
Böcker som jag tidigare har läst av Alex Schulman & Sigge Eklund:
Tid - Livet är inte kronologiskt
Rum - En roadtrip genom psyket


Bränd himmel

Titel: Bränd himmel
Författare: Gilly McMillan
Antal sidor: 450 (Pocket)
ISBN: 97891 7701 6793
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: Jim Clemo #1
Originaltitel: Burnt paper sky
Första mening: "I andras ögon är vi sällan de vi tror."

Handling: När Rachel och hennes son Ben är ute med hunden på en promenad frågar Ben om han får springa i förväg till gungan. Det får han. Men under de sekunderna som Rachel inte ser Ben händer något. Ben försvinner spårlöst och Rachel kan inte hitta honom någonstans. På bara ett par sekunder förändras Rachels liv till en mardröm. Polisen är snabbt på plats men när de första och viktigaste timmarna har passerat har de fortfarande inte funnit något spår från Ben. Var kan han ha tagit vägen? Är det någon som har kidnappat honom? Någon från familjen eller en främling? Kan modern ha något med försvinnandet att göra? Kriminalkommisarie Jim Clemo sätts på fallet och av någon anledning tar sig fallet in under huden på honom och sätter djupa spår.

Omdöme: Boken beskrivs som en psykologisk thriller och den beskrivningen kan jag förstå men jag tycker inte riktigt att den når ända fram. Tidigt i boken får vi veta att något med det här fallet gick snett eller fel eller att det i alla fall hände något som gjorde att kriminalkommissarie Jim Clemo nu måste besöka en psykolog. Handlingen berättas alltså i efterhand av dels Jim Clemo och dels Rachel som är Bens mamma. Det gör att boken aldrig riktigt får upp något direkt tempo utan det känns som om det går ganska långsamt framåt. Däremot gör de korta kapitlen, perspektivbytena och att informationen består av lite olika material som tidningsartiklar, mail, samtal och vanliga berättarrröster att läsningen ändå känns varierad. Det är helt enkelt lätt att tänka bara ett kapitel till. Jag tror att författarens ambition var att skapa karaktärer som vi inte riktigt kan lita på, vi vet inte vad som har hänt med Ben och vi vet inte vem den skyldiga är och jag tror att ambitionen är att få det att framstå som att det kan vara vem som helst. Jag köpte det dock inte riktigt till fullo och för en gångs skull kände jag tidigt att det var något som inte stämde med en av karaktärerna. Jag brukar nästan aldrig ha rätt angående vem som är den skyldiga men här tyckte jag att författaren nästan ansträngde sig lite för mycket för att skapa dimridåer kring alla personer. 

Men boken är välskriven och helt klart läsvärd. För egen del tyckte jag kanske att den var lite för långsam och lite för lång, jag hade gärna sett att en del av texten blev struken för att få den lite mer kompakt. Men det är alltid en smaksak. Om man vill ha en bok som är lite lagom spännande skulle jag rekommendera den här, en bok som liksom är lite som en deckare men utan allt det där blodiga och råa. Lite mysrys helt enkelt!


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Månadsutvärdering - September + Oktober
 
Böcker som lästes i september:
Anna Jansson - För dem jag älskar
Malin Persson Giolito - Processen
Katarina Wennstam - Shirins första fall
Johan Theorin - Swedish love: Filmhelgen
Stefan Ahnhem - Motiv X 
Maria Nilsson Thore - Chinos tjocka kinder
Emma Adbåge - Gropen
Ninni Oljemark - Vännerna fixar överraskningskalas
Sharon Bolton - Offer
Pija Lindenbaum - Bidde det då? : Sagan Mäster Skräddare
Åsa Karsin - Lite kul måste man ha
Jacqueline Woodson - Brun flicka drömmer
Mac Barnett - Triangel
Mac Barnett - Fyrkant
Arne Dahl - Inland

Böcker som lästes i oktober:
Moni Nilsson - Så mycket kärlek kan inte dö
Mats Strandberg - Slutet
A. K. Björnsdotter Sääf - Rekordskolan: Vägen dit
Laura Marshall - Vänförfrågan
Sara Lövestam - Under mattan
Charlotta Lannebo - Olle och Bolle handlar
Carin Gerhardsen - Det som göms i snö
Lisa Bjärbo - Viggo och rädslolistan
Eva Staaf - Pang Poff Pavlo: Om när mammor och pappor skiljer sig
Sanna Borell - Kedjan
Per Nilsson - Jag hatar kaniner och blommor och barn

Varav egna: 24
Varav lånade: 2

Bästa boken: Slutet
Sämsta boken: Rekordskolan

Antal köpta: 0

Kommentar:  Herregud vad många böcker hon har hunnit med! Tänker ni säkert nu. Men då ska ni ta i beaktande att det är några noveller och en hel del bilderböcker som finns med i statistiken så ni behöver inte slå på stora trumman. Jag har förmodligen till och med läst färre vuxenromaner än vad jag brukar göra. Hur eller hur så var det en del böcker dessa månader som jag tyckte alldeles särskilt mycket om som Slutet, Gropen, Motiv X, Bidde det då?, Under mattan och icke att förglömma Så mycket kärlek kan inte dö som jag grät floder till. Väldigt olika böcker men alla fantastiskt bra på sitt eget vis. Så på så sätt var det två mycket bra månader! Det ser ju också ut som om jag har fått undan en hel del hyllvärmare med tanke på att majoriteten av de lästa är egna böcker men sanningen är den att de allra flesta är nya recensionsexemplar så inte heller på den punkten kan jag ta åt mig någon ära. Det finns en del att jobba på till nästa månad med andra ord.

Filmer som recenserades i september + oktober:


Böcker som ej recenserades på bloggen:
Louise Greig - Nattlådan
Louise Greig - Mellan tick och tack
Eva Eriksson - Julia på stan
Chris Haughton - Mamma borta
Julia Donaldsson - Den ruskiga rövarråttan
Ulrika Kestere - Ottos ulliga tröja
Ester Eriksson - Det finns ingenstans att fly
Anuska Allepuz - Den är min!
Pija Lindenbaum - Kenta och barbisarna
Lena Sjöberg - Aldrig har jag sett
Gro Dahle - Snäll
Claudia Boldt - Mysteriet med den försvunna tårtan
Joe Stanton-Todd - Svarta klippans hemlighet
Alice Lima de Faria - Fågelfesten
Lucy M. George - På jobbet: Bibliotekarien