Månpocket exklusiv

TItel: För dem jag älskar
Författare: Anna Jansson
Antal sidor: 101 (Häftad)
ISBN: 97891 7503 8810
Utgivningsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det lilla huset vid havet låg inbäddat i försommarens skiraste grönska."

Handling: Emma åker till Gotland för att hälsa på sin mormor efter sitt uppbrott från sin sambo sedan många år tillbaka. Emma har också en hemlighet att avslöja för sin mormor - den enda som hon känner att hon kan anförtro sig åt. Åttiofyraåriga Majken känner och bryr sig om alla i den lilla byn men när hennes barnbarn har fått bekymmer blir hon oroad. Dessutom känns det som om de två männen som har flyttat in i ödehuset i närheten som att de också döljer något? Men vad? 

Omdöme: Jag måste erkänna att den här historien inte riktigt engagerade mig. Jag tror att det beror på att späningen inte riktigt hann byggas upp kring de två männen i ödehuset. Och att de aldrig riktigt hann bli verkliga personer? Det blir ju tyvärr lite såhär i korta format, att det är mycket som får strykas och att man hela tiden önskar att man hade fått veta mer om de olika karaktärerna. Och utan att spoila för mycket så tyckte jag att slutet blev lite skyndsamt. Det kaos som borde ha uppstått infann sig inte riktigt?

Böcker som jag tidigare har läst av Anna Jansson:
Ödesgudinnan på Salong d'amour 
Stum sitter guden (Maria Wern #1)
Svart fjäril (Maria Wern #6)
Drömmen förde dig vilse (Maria Wern #11)

Köp den här: Adlibris & Bokus

Titel: Processen
Författare: Malin Persson Giolito
Antal sidor: 106 (Häftad)
ISBN: 97891 7503 8834
Publiceringsår: 2018
Serie: Sophia Weber #3
Originaltitel: -
Första mening:  "Någon måste ha pratat illa om Youssuf K."

Handling: Youssuf sitter och pluggar i biblioteket till tentan i juridik när han blir hämtad till förhör av den svenska polisen. Han är anklagad för att ha något att göra med det terrorattentat som nyligen skakade Stockholm. Anklagelsen kommer att förändra Youssufs liv för alltid men när det handlar om rikets säkerhet lämnas ingenting åt slumpen.

Omdöme: Den här historien har ett ett tydligt och kritiskt fokus på det svenska rättväsendet. Trots det lilla omfånget så kan man verkligen känna Youssufs rädsla och ångest. Det som skrämmer mest är också hur försvarslös den lilla människan egentligen är om det ens riktas minsta lilla misstanke om brott. Ibland räcker det ju med rykten och hörsägen och det är skrämmande hur många (även om det kanske statistiskt sett är få) hur många som sitter oskyldigt anklagade. Författaren har verkligen lyckats välja att skildra något som vi alla lätt kan applicera på våra egna liv och det är det som gör den lika delar skrämmande som spännande.

Böcker som jag tidigare har läst av Malin Persson Giolito:
Bara ett barn
Störst av allt

Köp den här: Adlibris & Bokus


Titel:
Shirins första fall
Författare: Katarina Wennstam
Antal sidor: 68 (Häftad)
ISBN: 97891 7503 8858
Publiceringsår: 2018
Serie: Shirin Sundin
Originaltitel: -
Första mening: "Det är en strålande vacker sommarmorgon."

Handling: Anita har hyrt ett hus ute på en enskild ö och ser fram emot ett par veckor ensam under sommarens semester. Till en början är det alldeles ljuvligt men i nästa stund så krossas hennes vinglas mot golvet. Någon står utanför fönstret och lyser henne rakt i ansiktet med en ficklampa.

Omdöme: Trots att den här är så väldigt kort så hinner den innehålla en hel del oväntade vändningar och det är egentligen inte förrän i slutet som vi får veta hela sanningen. Även om man som läsare till stor del anar vartåt det barkar. Författaren lyckas också skildra olika perspektiv på ett bra sätt och jag gillar den verkligen. Man kan lita på att Katarina Wennstam levererar.

Böcker som jag tidigare har läst av Katarina Wennstam:
Alfahannen
Smuts
Flickan och skulden
En riktig våldtäktsman
Flickan och skammen
Flicka på hotellet (Alex Skarp #1)

Köp den här: Adlibris & Bokus


Titel: Swedish love - filmhelgen
Författare: Johan Theorin
Antal sidor: 224 (Häftad)
ISBN: 97891 7503 8841
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Ted Wetter bokade tegelvillan i tre dagar, för årets sista filmning."

Handling: Efter fem år är filmstjärnan Venus Willendorf tillbaka i branschen. Publiken har önskat en återkomst och när regissören Ted Wettler lovar snabba pengar så kan hon inte tacka nej. Det handlar om en helg ute på landet och borde vara ett enkelt jobb. Men så går strömmen och en snöstorm drar in som isolerar filmteamtet från omvärlden...

Omdöme: Johan Theorin skriver kanske inte så att man nästan inte kan andas utan det är snarare en stigande, krypande känsla av att det snart kommer att eskalera och hända något riktigt obehagligt. Och av dessa fyra, vad jag kallar noveller, så är nog det här min favorit. Jag gillar också att den handlar om något så oväntat som porrindustrin. Gillar helt enkelt skarpt! 

Böcker som jag tidigare har läst av Johan Theorin:
Skumtimmen (Ölandskvartetten #1)
Nattfåk (Ölandskvartetten #2)
Boldläge (Ölandskvartetten #3)
Rörgast (Ölandskvartetten #4)

Köp den här: Adlibris & Bokus Vecka 39

Måndag och dagen började kl. 05.15 vilket jag kan tycka är lite i tidigaste laget. Men så är det. Den här veckan ska jag bland annat lämna in första riktiga uppgiften i kursen Bilderboken och Barnromanen. Förra veckan bestod av seminarieinlägg och diskussion. Jag har inte påbörjat uppgiften än men det löser sig nog. När det kommer till läsningen så har jag inte så stor motivation om jag ska vara helt ärlig. Då har det varit perfekt att ta tag i Månpockets nya satsning på lite mindre pocketböcker. Kommer skriva mer om det i veckan! Annars är nog nästa bok på tur Carin Gerhardsens nya bok Det som gäms i snö! Hoppas på nervkittlande spänning! 

Motiv X

TItel: Motiv X
Författare: Stefan Ahnhem
Antal sidor: 495 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 1595
Publiceringsår: 2018
Serie: Fabian Risk #4
Originaltitel: -
Första mening:  "Inga Dahlberg försökte styra in tankarna på något annat."

Recensionsexemplar från Bokförlaget Forum.

Handling: Samtidigt som Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotters sida på sjukhuset sker ett ovanligt brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien som gör att polisen får fullt upp med en komplicerad mordutredning som tycks ha rasistiska förtecken. Det hela blir ännu mer komplicerat när fler mord äger rum utan några tydliga kopplingar till varandra, hur många gärningsmän är det egentligen de jagar? Samtidigt arbetar Fabian Risk med en privat utredning som kan komma att splittra den tidigare så sammansvetsade gruppen. 

Omdöme: Jag blev både överraskad och väldigt glad när den här dök upp i brevlådan! Jag hade annars tänkt vänta till den kom ut i pocket men när den dök upp såhär så var jag ju bara tvungen att kasta mig över den. Precis som de tidigare böckerna så ser den ganska omfattande ut men när man väl börjar läsa så rasslar sidorna förbi, en kombination av korta kapitel och en hel del cliffhangers tack vare att det sker perspektivbyte ganska ofta. Men trots att det är några huvudpersoner att hålla reda på så råder det aldrig något tvivel om vem det är man läser om när ett nytt kapitel inleds, ibland blir ju rösterna så lika att det är svårt att hålla isär dem, men här alla sina egna agendor så det blir väldigt enkelt att byta perspektiv och det gör också att det känns som om boken går i ett rasande tempo. Det är heller aldrig svårt att hålla isär alla trådar och mordutredningar som pågår parallellt, jag vet inte hur Stefan Ahnhem gör men han skriver på ett sätt som gör att allt liksom bara flyter. Det är ett högt tempo, spännande handling, intressanta karaktärer och allt annat som tillhör en riktigt bläddervänlig deckare. Personligen älskar jag ju också de lite udda seriemördarna och jag ser verkligen fram emot att läsa mer om denna! 

För det finns en sak som jag kanske inte tycker lika mycket om med den här boken och det är att när jag hade kommit en bra bit in i boken så tänkte jag: Hur ska allt detta hinna sys ihop innan slutet? Svaret är att det gör det inte. Jag skulle säga att precis varenda tråd fortfarande hänger lös och att ingen fråga egentligen har fått något svar. Jag har inga problem med att en bok slutar med en cliffhanger, det gör ju bara att man längtar till att läsa nästa bok, men här är det som om boken slutar mitt i alltihop - som om den egentligen bara skulle ha varit dubbelt så lång. Det irriterar mig lite. Mest irriterar det mig att det är ett helt år kvar till nästa bok om Fabian Risk ges ut. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Stefan Ahnhem:
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)
Arton grader minus (Fabian Risk #3)