Triangel & Cirkel

Titel: Triangel
Författare: Mac Barnett
Illustratör: Jon Klassen
Antal sidor: 56 (Inbunden)
ISBN: 97891 8703 3735
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: Triangle
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är triangel."

Recensionsexemplar från Hippo bokförlag.

Handling: Triangel går iväg till Fyrkants hus för att göra ett bus. Utanför dörren ställer han sig och väser som en orm eftersom han vet att Fyrkant är väldigt rädd för ormar. När Fyrkant upptäcker att det är Triangel som försöker skrämma honom jagar han Triangel ända tills de kommer till Triangels hus och eftersom Fyrkant inte kommer in genom den triangulära dörren får jakten ett abrupt slut. Men då gör Fyrkant något som gör att Triangel också får smaka på busiga upptåg, men vad?

 
Titel: Fyrkant
Författare: Mac Barnett
Illustratör: Jon Klassen
Antal sidor: 38 (Inbunden)
ISBN: 97891 8703 3889
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: Square
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är fyrkant."

Recensionsexemplar från Hippo bokförlag.

Handling: Fyrkant har ett jobb som går ut på att flytta stenblock från grottan till högen på toppen av berget. När Cirkel kommer förbi ser hon något annat, hon ser fina skulpturer! Fyrkant lovar att försöka göra en skulptur som liknar henne men det visar sig vara väldigt svårt för en fyrkant att göra en perfekt cirkel av ett stenblock. Men när Cirkel kommer tillbara för att beundra mästerverket har faktiskt Fyrkant lyckats med det omöjliga, men hur?  


Omdöme: Jag älskar samarbetet mellan Mac Barnett och Jon Klassen men som jag har skrivit tidigare så tror jag inte att det är en stil som passar alla. Jag tycker att de är roliga på ett väldigt subtilt sätt och att bilderna uttrycker så mycket trots att de är väldigt avskalade och går i mörka eller neutrala toner. Böckerna tilltalar mig helt enkelt både estetiskt och innehållsmässigt. Hur de mottas av barn i åldersgruppen 3-6 år har jag dock svårt att spekulera kring då jag tänker att det där också kan bli lite antingen eller, aningen älskar man eller så avskyr man. Författarna leker ju med bekanta former, det är enkel text, en tydlig handling och böckerna varken ser ut eller känns som de flesta andra böcker för den åldern så utifrån det så kan ju böckerna väcka en nyfikenhet och komma att bli väldigt uppskattade. Det är ju roligast när bilderböcker kan tilltala både den vuxna och barnet, så kallade allåldersböcker, och det lyckas författarna verkligen med att göra tycker jag. 

Betyg: 4/5

Köp Triangel här: Adlibris & Bokus

Köp Fyrkant här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mac Barnett & Jon Klassen:
Sam och David gräver en grop ihop
Vargen, Ankan & Musen

Böcker som jag tidigare har läst av Jon Klassen:
Vi hittade en hatt
Jag vill ha min hatt