Dödsdömd
Titel: Dödsdömd
Författare: Sharon Bolton
Antal sidor: 398 (Pocket) 
ISBN: 97891 7799 0123
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: Dead woman walking
Första mening:  ""Den här kvinnan - Jessica Lane - borde ha dött.", sa han."

Handling: En ung kvinna mördas på gränsen till Skottland och då en luftballong med turister precis då råkar flyga över området blir personerna i luftballongen vittnen till händelsen. Mördaren som inte vill lämna några spår efter sig följer efter luftballongen som till sist krashlandar inte långt därifrån. Bara en person, Jessica Lane, överlever mirakulöst. Jessica har sett mördarens ansikte men han har också sett hennes och han kommer inte att ge upp jakten förrän han har tystat det enda kvarvarande vittnet. 

Omdöme: Jag har tidigare läst en bok av Sharon Bolton och den tyckte jag var ganska torr så jag har liksom tänkt att det är något av hennes stil och därför varit lite motvillig till att plocka upp ännu en av författaren, trots att jag av någon anledning har flera olästa stående i bokhyllan. Nu vet jag att man inte ska döma en författare efter en läst bok. Jag hade otur med den förra helt enkelt för det här var något helt annat. Den här boken har ett tempo och ett driv som gör att jag vill läsa vidare men än viktigare så innehåller den något av ett mysterium som svänger fram och tillbaka och som jag väldigt gärna vill få veta hur allt hänger ihop. Det som framförallt gör att boken får så högt betyg av mig är vändningarna som både överraskar och lurar mig inte bara en gång utan flertalet gånger. En del saker hade jag räknat ut i förväg men en del saker kom lite som en chock. Det gillar jag! 

Det finns några olika trådar att hålla reda på under läsningen men det blir aldrig krångligt att hålla isär dem. Dels är det huvudpersonen Jessica Lanes flykt från en farlig förföljare, dels är det förföljaren och dels är det polisens arbete kring att kartlägga vad som egentligen har hänt och hur det kommer sig att den försvunna kvinnan inte kontaktar polisen på egen hand. Utöver dessa olika spår i nutid så får vi även veta vad som har lett fram till den här kokpunkten genom tillbakablickar i dåtid. Dessa tillbakablickar är endast korta nedslag och hjälper till att långsamt ge svar på nutidens händelser. Sammanfattningsvis tyckte jag att boken var väldigt bra, om än eventuellt lite lång och kanske också lite överdriven mot slutet men överlag höll den verkligen mitt intresse uppe hela vägen. 



Betyg: 4/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sharon Bolton: 
Offer

#1 - Vargnatts bokhylla

Jag gillar Bolton men det här är en av de jag inte hunnit läsa ännu! :)

Svar: Då har du något att se fram emot!
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag är ju ganska förtjust i Bolton, men har ändå lyckats få några olästa i hyllan. Just Dödsdömd har jag faktiskt med i läsplaneringen i år, den är med i en av mina utmaningar. Låter lovande :)

Svar: Ja, hon verkar ju ha hunnit med att ge ut en del för jag har också ett par stycken i bokhyllan. Vad kul! Tror att du kommer att gilla!
Carolina Edvinsson