Gudar & Monster
 
Titel: Gudar & Monster
Författare: Laini Taylor
Antal sidor: 587 (Inbunden) 
ISBN: 97891 7028 4137
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014) 
Serie: Önskemånglarens dotter #3
Originaltitel: Dreams of Gods & Monsters
Första mening:  "Nerver som darrade och blod som skrek." 

Handling: Karou och Akiva har äntligen lyckats få Änglarnas rebellarmé och Kimärerna att samarbeta mot en gemensam fiende. Det är en bräcklig allians mellan två folkslag som har legat i krig under tusentals år. Men Karou och Akiva drömmer om en ny framtid, en framtid där Änglar och Kimärer lever sida vid sida och det här hoppet hänger nu på deras axlar. Kriget mellan Kimärer och Änglar är dock inte den enda faran som ligger och lurar utan något mycket större hotar i horisonten, något som kan komma att krossa två världar för alltid.

Omdöme: Precis som när jag läste den andra delen i den här serien så minns jag inte vad som har hänt i de tidigare böckerna den här gången heller. Jag kastas direkt in i något slags krig men det går ändå relativt fort att greppa de olika folkslagen och vad syftet med allt är. Däremot har jag ingen aning om vad som har föranlett att det finns en rebellarmé av änglar, hur Karou och Akiva träffades, vem den här släktingen till Karou är som de så småningom söker skydd hos eller vad tidigare stora slag har handlat om. Jag får helt enkelt läsa boken som helt fristående och det fungerar ändå ganska okej. Jag tror i och för sig att man hade haft mer behållning av den om man hade förstått sammanhanget mer och förstått var karaktärernas sorg och ilska kommer från men som sagt så fungerar läsningen ändå. Det här var ju också något som jag var medveten om när jag gick in i boken.

Jag minns att jag blev väldigt positivt överraskad av den första delen i den här trilogin, det är ju inte en genre som jag brukar läsa eller uppskatta men något med den fångade mig. Tyvärr måste jag nog säga att den här avslutande delen är den svagaste i serien och jag känner mig inte alls uppslukad av den här nya världen. Eller ny och ny är det ju egentligen inte eftersom handlingen till största delen utspelar sig på jorden. Något som annars är positivt med boken är faktiskt dialogerna. Det känns som att få författare lyckas få till dem trovärdiga men Laini Taylor lyckas inte bara skriva trovärdiga dialoger, de är dessutom ganska roliga. Så sammanfattningsvis är det här kanske inte en trilogi som jag kommer att rekommendera vidare, om man inte nöjer sig med att läsa första delen (för den var bra!) och det gör man ju väldigt sällan. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Laini Taylor:
Mörk ängel (Önskemånglarens dotter #1)
Blod & Stjärnstoft (Önskemånglarens dotter #2)
#1 - Anna Maja - Littermentärt

Jag har läst de två första och var inte särskilt förtjust i någon av dem egentligen om jag minns rätt. Det säkert 7-8 år sedan jag läste dem så minns knappt vad de handlade om. Har bestämt mig för att jag aldrig kommer läsa klart serien och din recension gör mig bara mer övertygad.