Kritgubben
Titel: Kritgubben
Författare: C. J. Tudor
Antal sidor: 337 (Inbunden)
ISBN: 97891 4623 3732
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: The chalk man
Första mening: "Flickans huvud låg på en liten hög med orange och bruna löv."

Handling: Året är 1986 när 12-åriga Eddie träffar Mr Halloran för första gången som senare kom att ge honom idén att rita kritgubbar på marken som meddelanden till sina vänner. Vännerna tyckte att det var kul ända tills kritfigurerna ledde dem till en död kropp, en flicka som hade blivit mördad. Trettio år senare, när Eddie tror att det förflutna ligger bakom honom, får han ett brev som innehåller en teckning på en kritfigur tillsammans med en krita. Kan mördaren vara tillbaka? Och vad vill han i så fall Eddie? Kommer historien att återuppspela sig eller är det något slags sjukt skämt? 

Omdöme: Det här blev faktiskt något av en besvikelse och jag tror att det framförallt beror på att den inte alls var så som jag hade väntat mig. Jag hade väl helt enkelt fel förväntningar och för höga förhoppningar. Jag trodde att den skulle ha lite högre tempo och innehålla en typisk seriemördare som lekte med polisen men istället var den ganska långsam och var inte i närheten av så nervkittlande som jag hade hoppats. Boken pendlar mellan två tidsperioder där det dels handlar om vad som sker i Eddies liv i nutid och dels vad som hände när Eddie var tonåring och det var också då det här mordet skedde som aldrig fick någon riktigt förklaring eller upplösning. Polisen ansåg att fallet var löst och avslutat även om det fortfarande fanns några frågetecken. Efter 30 år, när Eddie tror att det förflutna ligger bakom honom, dyker det upp ett brev med kritor och allt tyder på att mördaren är tillbaka. Mestadels handlar det alltså om ett mord som begicks för trettio år sedan och därför blir det aldrig riktigt den här tempohöjningen när jakten på mördaren sätts igång. 

Visst kan det bli mörkt, nervkittlande och obehagligt ändå men jag tycker tyvärr inte att författaren hittar den stämningen här. Eddie är en relativt tråkig karaktär som lever ett ganska intetsägande liv och som fortfarande håller kontakten med sina barndomsvänner som han hade då för trettio år sedan. Han bor i samma hus, i samma stad och lever ungefär samma liv som då känns det som. Jag vet egentligen inte riktigt vad jag ska skriva. Det känns som om mina förväntningar helt kom ivägen för läsningen den här gången. Tyvärr.


Betyg: 2/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus