Ett frågetecken är ett halvt hjärta
 
Titel: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Författare: Sofia Lundberg
Antal sidor: 356 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 9565
Publiceringsår: 2019 (Original: 2018)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det är skymning." 

Recensionsexemplar från Månpocket.

Handling: Elin Boals är framagångsrik fotograf och lever det perfekta livet med sin man och sin sjuttonåriga dotter i New York. Men det är något som alltid har fattats. En dag får hon ett brev från barndomsvännen Fredrik som bor kvar på Gotland och med det kommer alla minnen och tankar tillbaka, allt det som Elin hela livet har försökt glömma och förtränga. Till sist inser Elin att hon måste möta sitt förflutna för att en gång för alla kunna bli hel igen och för att hennes närmaste familj ska kunna älska henne och förstå henne fullt ut. Det blir starten på en resa inte bara till en annan kontinent men till en annan tid och ett annat liv. 

Omdöme: Det här är en bok som jag förmodligen aldrig hade läst om jag inte hade fått hem den som en överraskning av författaren och förlaget. Den är helt enkelt väldigt långt ifrån det jag brukar läsa och mitt omdöme blir väl också lite därefter. Den är egentligen inte dålig på något sätt men jag finner den lite tråkig och innehållslös? Jag tycker helt enkelt inte att det händer så mycket och växlingen mellan dåtid och nutid fungerar okej men själva intrigen är helt enkelt inte tillräckligt spännande för att jag ska vilja veta vad det egentligen är som har hänt. Tidigt i boken får vi veta att huvudpersonen Elin söker på orden "preskriberingstid mord Sverige" men sedan händer inte mer med det och som läsare känner jag mig lite snuvad på dramatiken. Det som händer sedan handlar inte om mord eller död utan om en kvinna som brottas mellan att tillgodose familjens behov och själv göra karriär i nutid och om ett barn som faller lite mellan stolarna i dåtid när hon tvingas axla rollen som extramamma till sina småbröder när mamman är nere i en depression på grund av familjens ekonomiska situation. Jag rycks helt enkelt inte med i någon av historierna och till viss del har det nog att göra med att jag har svårt att förstå huvudpersonen Elin. Jag gillar henne helt enkelt inte. Jag tycker att hon är egoistisk, tråkig och har svårt att förstå hur hon har kunnat leva med sitt samvete hela livet och hur hon har kunnat motstå att kolla upp hur familjen och vännerna hade det efter att hon hade stuckit iväg. Eller varför ingen har försökt söka upp henne heller för den delen. Det är helt enkelt för många frågetecken runt karaktären Elin Boals som gör att jag inte riktigt kan ta henne till mig eller se henne som en riktig person. 

Men boken är som sagt egentligen inte dåligt skriven och det finns hela tiden ett flyt och ett driv framåt. Jag tror att om man gillar feelgood-böcker och kan tänka sig att läsa något som bara är en aningen mörkare så är den här perfekt. För mig, som gärna läser nattsvart mörker, så blir den lite tom och tunn. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus