Den tomma stolen (eller en såpopera i bokformat)

Titel: Den tomma stolen
Författare: J.K Rowling
ISBN: 97891 4622 3214
Antal sidor: 526 (inbunden)
Första mening: "Barry Fairbrother hade ingen lust att gå ut och äta middag.
 
Handling: Allting som sker i den här boken utspelar sig i den lilla staden Pagford, en liten stad som till ytan ser idyllisk ut men som döljer en mängd mörka hemligheter och fult spel. Pagford ligger inte alltför långt ifrån den lite större staden Yarvil, en stad som har orsakat en stor splittring mellan Pagfordsborna. När Barry Fairbrother plötsligt dör blir en plats ledig i kommundelsnämnden, en plats som onekligen är eftertraktad för att kunna skaffa sig makt och inflytande i Pagford.
 
 
Omdöme: Som läsare kastas vi direkt in i den lilla staden Pagford med alla dess invånare och utan någon presentation får vi följa en relativt stor bunt och det gäller att snabbt hålla koll på vilken relation samtliga har till varandra. Är de vänner eller fiender? Familj eller älskare? Tonåringar eller barn? Politiker eller knarkare? Alla sorters karaktärer finns representerade väldigt tidigt i boken, utom möjligen någon sympatisk. Jag har tidigare läst att det kan innebära en del problem med alla dessa karaktärer till en början men jag hade faktiskt aldrig något problem med att särskilja dem åt. Visst glömde man bort vem någon var ibland men inte så pass grovt att det störde, jag tänkte hela tiden att det nog löser sig till slut - vilket det gjorde.
 
Det är klart att man inte får en ny Harry Potterbok när man plockar upp den här men det är nog alla väl medvetna om, J.K Rowling kommer aldrig att kunna skriva en sådan bokserie igen och med det i tankarna hoppas jag att man läser den här boken utan några speciella fördomar eller förväntningar. Jag hade väldigt låga förväntningar och hade nästan bestämt mig innan jag läste den för att jag inte kommer att tycka om den, överraskande och roligt blev det såklart när jag hade fel. Jag uppskattade boken väldigt mycket. Något som den inbitna J.K Rowling fantasten kan känna igen sig i är språket, som flyter väldigt lätt och är väldigt bra. Det är mycket tack vare språket som jag tror att jag hade så pass lätt att hoppa mellan karaktärerna.
 
Själva handlingen är väl inte min kopp te egentligen då den aldrig blir särskilt spännande och överlag tycker jag att det känns lite som en såpopera fast i bokform. Ni vet de här riktigt gamla serierna som aldrig verkar sluta som Våra bästa år eller Hem till gården. Det finns svartsjuka och otrohet och oäktingar och dubbelspel och falskhet och problematiska tonåringar och sex och droger och allt som en manusförfattare kan komma på för att tittarsiffrorna inte ska dala. Allt detta finns i Den tomma stolen också fast komprimerat till 500 sidor.
 
 
Betyg: 3,5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av J.K Rowling:
 
#1 - Julia

Jag uppfattar inte det som jobbigt med bakgrundsljuset. Men jag vet att många bekymrar sig över det. Har klart inte testat på en läsplatta, skaffade iPaden av andra anledningar än just för läsning. Enda anledningen till varför jag först inte ville använda den att läsa på var ju för att det inte var en riktig bok :)

#2 - Linda

haha då passar nog boken mig. Älskar våra bästa år och hem till gården:).

Svar: Haha ja då måste du testa denna!
Carolina Edvinsson

#3 - Bibliophilia

Jag kan verkligen inte bestämma mig om den här boken är värd att läsa eller inte!

Svar: Du får väl ge den en chans? Personligen så tyckte jag absolut att den var läsvärd :)
Carolina Edvinsson

#4 - Nilmas Bokhylla

Jag hoppas den senaste som hon skrev under pseudonym är bättre än den här var :/

Svar: Och eftersom vi nästan aldrig tycker samma är jag glad om hon når upp till denna nivå igen ;)
Carolina Edvinsson

#5 - Cissi - Bokstunder

Den här har jag funderat på att läsa ett bra tag nu men av olika skäl har det inte blivit av. Men lite nyfiken är jag...