Beautiful Creatures
 
Titel: Beautiful Creatures
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
ISBN: 978 91 552 5898 6
Antal sidor: 517 (inbunden)
Första mening: "Det fanns bara två sorters människor i vår stad."
 
 
Handling: Gatlin är en liten stad, för liten för Mc Donalds och Starbucks, och precis som i småstäder så händer där absolut ingenting. Ethan Wates kan knappt vänta tills han har gått ut skolan så att han kan flytta därifrån, även om ingen någonsin har verkat lämna Gatlin på flera hundra år. Men så plötsligt dyker Lena Duchaness upp för att bo hos sin morbror och direkt när Ethan ser henne känner han igen henne, det är henne han har drömt om så länge nu trots att han aldrig har träffat henne tidigare. Dessutom börjar saker och ting hända i Gatlin i samband med Lenas uppdykande. Plötsligt känner inte Ethan igen sig i den stad där han har tillbringat hela sitt liv, hemligheterna börjar nystas upp och innan Ethan själv märkte hur det gick till står han på tröskeln till en för honom helt ny värld..
 
 
Omdöme: Den här boken kommer förmodligen att dela upp läsarna i två läger, de som hatar och de som älskar. Precis som den välkända boken Twilight och liknelserna slutar inte där. Vi befinner oss i en liten stad med tråkigt väder och där ingenting händer, vi har en förbjuden kärlek där en är lite mer speciell än den andra och vi har magi. Och jag som trodde att jag hade tröttnat på hela den här grejen med speciella tjejer som ska rädda världen, som blir handlöst förälskade i en kille som känner likadant och där åtminstone en smula magi ingick - men det här var ingen sådan bok även om det är samma ingridienser.
 
För det första är det en kille som får stå som berättare, även om han inte känns så speciellt maskulin och faktiskt lika gärna kunde ha varit en tjej bland annat med tanke på hur insatt han verkar vara i det kvinnliga sociala spelet. För det andra är han en helt vanlig dödlig, som råkar bli handlöst förälskad i en tjej som är lite speciell och än så länge är det ingen som bär hela världens framtid på sina axlar. Däremot är det en historia om det onda och det goda, för hela boken är en resa fram till Lenas sextonårsdag då hon antingen kommer att bli just ond eller god. Tyvärr är det ett ganska lång resa dit.
 
För det är väl egentligen där boken brister lite, nämligen antalet sidor. För även om det är stor text och mycket mellanrum så blir tempot lite för långsamt och det är först i slutet som man som läsare nästan glömmer bort att andas. Jag gillar tanken på ond och god magi, även om vissa mellanting faktiskt verkar förekomma. Jag gillar att deras kärlekshistoria inte går så lätt och att det kommer tunga perioder. Jag gillar att de faktiskt känns som verkliga tonåringar. För vem har inte undrat om man är tillsammans eller inte men inte vågat fråga? Och vem har inte varit hur nervös som helst över att träffa släkten för första gången? Jag gillar att det finns fler intressanta karaktärer än huvudpersonerna, okej Ethan är kanske inte jätteintressant än så länge, även om det blev lite svårt att hålla isär allas släktträd.
 
Så kort och gott så sållar jag mig till skaran som, kanske inte älskar, men som definitivt kommer att läsa uppföljaren!
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
 
#1 - Jonna Lindberg

Jag har också precis läst klart boken. Jag kan nog inte säga att jag varken älskar eller hatar den, det blev ett mellanting. Ska lägga upp en recension idag :)