där man bränner böcker bränner man till slut även människor - Heinrich Heine
 
Tack vare, eller på grund av, den här bloggen
så fick jag upp ögonen över vad som just nu sker i Backe i Strömsunds kommun i Ångermanland
(jag bjuder på den geografilektionen)
 
Biblioteket i Backe ska minskas till ytan för att spara pengar och därför behöver en mängd böcker rensas bort. Dessa böcker ska då brännas "för så har vi alltid gjort" enligt chefsbibliotikarien Britt-Inger Roos. Flera privatpersoner har erbjudit sig att ta hand om böckerna för att sedan skicka dem vidare men det ska alltså trots det hellre brännas.
 
Det är flera saker med den här artikeln som rör upp lite känslor hos mig och det är inte att det ska sparas in på biblioteket, som man först kanske kan tro, jag är trots allt snart utbildad ekonom och kan förstå att det ibland kan behövas sparas in även på kultur. Det som irriterar mig mest är faktiskt uttalandet "för så har vi alltid gjort". Jaha, än sen? Om privatpersoner erbjuder sig att ta era sopsäckar med vad ni verkar tycka är skräp, låt dem göra det då? Jag förstår ärligt inte problemet? Det fanns till och med en person som var villig att betala för böckerna! En person som inte kan tänka i nya banor eller anamma förändringar ska inte vara chef, tycker jag.
 
#1 - Malin

Finns det något som kan försvaras med att "för så har vi alltid gjort"? Det betyder ju inte att det är rätt! Vad jag blir irriterad på ett sådant fruktansvärt sätt att hantera kultur! Det är ju saker med ett värde, kanske inte för dem men definitivt för någon!
Miljötänk? Kulturvård? Åh, vad jag blir arg.
Bra att du tar upp detta! Sånt här måste upp i ljuset och allmänheten måste få säga sitt.

#2 - Josefin

På radio i morse intervjuade de en representant för kommunen som menade att de inte kunde ge bort kommunens saker "till första bästa utan att annonsera". Och att de inte hade nog med resurser (personal) till att sälja böckerna. Fast de skulle kanske kunna ge dem till någon second hand-affär? Håller med dig om att "så har vi alltid gjort" är det sämsta argumentet ever!

Svar: Det känns ju nästan som mindre jobb att ge bort dem än att skicka dem till återvinning, i alla fall likvärdigt! Fått stort utrymme den här historien :P
Carolina Edvinsson