Born to run!
 
Titel: Born to run - jakten på löpningens själ
Författare: Christopher McDougall
ISBN: 978 91 7232 260 8
Antal sidor: 361 (pocket)
Första mening: "I flera månader hade jag kuskat runt i Sierra Madre i norra Mexiko på jakt efter en vålnad vid namn Cabello Blanco - Vita hästen."
 
 
Handling: Själva boken bygger på det löpande folket Tarahumara indianerna, ett så kallat löpande folk i Mexiko som springer mellan 50 och 100 mil om dagen med ett leende på läpparna. Den här folkstammen stötte Christopher McDougall på när han sökte efter svaret på frågan: Varför springer vi?
 
Med hjälp av forskare, elitidrottare och Tarahumarafolket upptäcker han varför människan är född till att springa och hur pass felaktigt vi har tränat under alla dessa år. Born to run har fått miljoner människor att ändra sitt löparsteg, köpa skor utan stötdämpning och vilja ge sig ut på milslånga löparrundor. Men det är också en bok med oförglömliga karaktärer och resan från att inte kunna springa fem kilometer utan att skadas till att springa ett ultramaraton.
 
 
Omdöme: Det här är inte en skönlitterär bok även om det finns en röd tråd och en viss handling. Utan ett reportage över löpningen under flera årtusenden och jakten på vad som egentligen har gjort löpningen till en folkrörelse. I början av boken flyter det på väldigt bra men någonstans i mitten börjar det gå trögt, vilket kan bero på att jag kanske läste lite väl mycket i ett svep. Jag kan inte ta in så pass mycket information, hjärnan behöver vila. För jag vill verkligen kunna ta in allt, för det som står verkar logiskt och vettigt och sant. Den är dock lättläst vilket är positivt och källorna till alla historier och teorier känns ganska säkra. Vilket ändå är en viktig del i den här typen av bok.
 
Om jag blir sugen på att ge mig ut och springa? Både ja och nej. Jag vet ju att jag inte kan bege mig ut och springa flera mil även om det är det jag vill. Samtidigt blir jag lite avskräckt, för tänk om jag också springer väldigt fel? Jag vill ju inte göra saker fel när det tydligen ska vara så himla lätt att springa när man gör saker rätt.
 
Och jag vill så gärna tycka att löpning är roligt. Men det gör jag inte. Och det förklaras även vad det beror på i boken. Men jag vet att det bara är att fortsätta att springa, hur tråkigt man än tycker att det är för när det väl har blivit till en vana så vill man inte vara utan det. Det har faktiskt även jag upplevt. Jag kommer nog dock inte ge mig på att springa barfota än på några månader... Men jag ska definitivt kolla upp det här med barfotalöpning mer!
 
 
Betyg: 4/5
 
 
Köp den här: Adlibirs & Bokus & Cdon
 
 
 
#1 - Linnea

Den här boken har jag velat läsa sedan jag hörde talas om den första gången. Är dock lite tveksam till barfotalöpning för egen del..

Svar: Du kanske blir omvänd efter att ha läst boken ;)
Carolina Edvinsson