Roms Portar
 
Titel: Roms Portar
Författare: Conn Iggulden
ISBN: 91 0 010467 1
Antal sidor: 359 (pocket)
Första mening: "Stigen genom skogen var en bred allfarväg för pojkarna som gick på den."
 
 
Handling: Marcus och Gajus är två pojkar som växer upp tillsammans på ett gods någon mil utanför Rom. Gajus är son till en nobel men inte speciellt framstående Romare och Marcus är hans fosterbror, på godset finns även Tubruk som agerar som någon slags rådgivare till husets herre, Gajus mor som är sinnessjuk och en del slavar och vakter. Tillsammans förbereder de sig för att bli krigare och ledare i den världsledande staden Rom.
 
Krig i främmande länder, gladiatorspel, intriger i senaten och politiskt maktspel är bara några av händelserna som utspelar sig i den här romanden. Det här är bara början på historien om den romare som skulle bli störst av dem alla - Julius Ceasar.
 
 
Omdöme: Jag har läst på vissa recensioner att många har irriterat sig på själva historiens korrekthet men det här är ju ingen fackbok utan en skönlitterär underhållning, med historiskt perspektiv. Jag kan inte mycket om romarriket och så länge det känns trovärdigt så bryr jag mig inte så mycket om 'faktan' som presenteras. Dessutom finns ett kapitel längst bak i boken där Conn Iggulden förklarar att han har ändrat lite i historien, komprimerat en del år och lagt till en portion fantasi för att det ska passa som skönlitteratur.
 
Boken handlar om Julius Ceasars första tjugo år i livet och vad som händer runtomkring i Rom under den tidsperioden. Ibland kan jag tycka att det blir lite långtråkigt, att de räknas som barn alldeles för länge, trots att det faktiskt händer saker i boken hela tiden. Det blir dock aldrig så spännande att jag knappt kan bärga mig inför att få veta vad som ska hända.
 
Personerna i boken är lite ojämna och vissa fattar man tycke för direkt medan andra faller i skymundan. Jag tycker till exempel mycket mer om Marcus än om Gajus. Gajus morbror Maurius förstår jag inte riktigt, ena stunden räknas han som ond och andra stunden som god? Däremot Marcus och Gajus följeslagare, eller vad man nu ska kalla dem, tycker jag hjälper historien till att bli till det bättre.
 
Den här boken ingick i Månadens utmaning.
 
Betyg: 3/5
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - [Anna]

Nu har du ju fått till det på bloggen :) Vet du när nästa Kepler bok kommer ut? :)

Svar: Nae, det visar sig bara på "Kommentatorsidan" så det kanske går att leva med :)Nej, absolut ingen aning. Har extremt dålig koll på vart man kan se när nya böcker ska ges ut. Vet du? :)
Carolina Edvinsson