Fredagsfråga - Bokomslag
 
 
Den här veckan handlar Bokbloggsjerkan om omslag: Vilka omslag tycker du passar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/Vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?
 
Först tänkte jag svara som Annika själv och passa på frågan eftersom jag inte har så mycket att komma med då det främst är titel och baksidestext som fångar mig. Men något ska jag väl kunna komma fram till ändå. För inte så länge sedan gjorde jag en Top Ten Tuesday på finaste omslag i min bokhylla. Men jag tycker inte att någon sticker ut nämnvärt. Sedan har vi ju såklart den broderade utgåvan av Moberg som jag köpte, men fortfarande inte har läst. Den är ju annorlunda och snygg. Efter lite svamlande så har jag kommit fram till att jag nog endast kan försöka besvara frågan: Vilket omslag tycker du passar bokens innehåll bäst? Vilket bokomslag tycker du sämst om och varför?
 

Tycka vad man vill om innehållet i Mons Kallentofts böcker men jag tycker att omslagen visar väl vad boken kommer att handla om och de är dessutom väl kopplade till titlarna med årstider.
 

Den här utgåvan av Jane Austens bok Emma står för två saker som jag inte tycker om med bokomslag. För det första gillar jag inte när man använder "filmomslag" eller anspelar på filmen som bygger på boken. För det andra har jag aldrig förstått grejen med att ha ansikten på böckerna för att det för det första inte säger något om bokens handling och för det andra så irriterar det mig när författaren visar läsarna hur karaktärerna ser ut. Jag är fullt kapabel till att fantisera ihop det själv.
 
 
 
#1 - Ewa K

Mons Kallentofts har en sammanhållande layout som jag tycker är viktig. Det går att känna igen hans böcker.

Svar: Ja, just när det är serier nästan bör det finnas en röd tråd tycker jag.
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Ja, de lyckas verkligen förmedla årstiderna, omslagen på Kallentofts böcker, och det går ju snyggt ihop med titlarna.

#3 - Anonym

Jag har faktiskt aldrig funderat på om Kallentofts omslag stämmer med innehållet! Kan hålla med dig om det där med filmer. Särskilt irriterande är det när castingen i filmen är "fel"...
Och ja, vad gäller Onda flickor så trodde jag när jag såg omslaget att det skulle handla om tre jämnåriga flickor och förväntade mig något helt annat. Var jätteförvirrad när det visade sig vara en fyraåring med i bilden....

Svar: Okej, då tar jag ett poäng för att jag kom fram till rätt fel ;) Haha.
Carolina Edvinsson

#4 - Lottens Bokblogg

Hm, förra inlägget var anonymt. Fast du kanske förstår att det är jag;-)

#5 - Sara Pepparkaka

Jag håller med dig om det där med bokomslag som bygger på en filmatisering.. men jag har en del böcker med sådana omslag i hyllan ändå..

Svar: Mjo, jag också.. Fast jag brukar inte köpa böcker efter omslag så det har ju sin förklaring :)
Carolina Edvinsson

#6 - 23 minuter

Jag är oxå negativ till att de använder filmomslaget till böckerna! De passar inte alls ihop, för filmomslagen har oftast skådespelarnas stora ansikten på medan jag gillar bokomslag som inte är lika självklara utan bjuder på mer mystik :)

Svar: Ja, jag kan bara hålla med :)
Carolina Edvinsson

#7 - Caroline - Bland böcker

Jag tycker inte heller om när de använder filmomslaget till böckerna! Och det här med ansikten på omslagen är också något som är ganska intetsägande...

#8 - [Anna]

Tack men nej tack till film omslag och ja man vill inte ha ansikten på omslaget, jag vill ha någonting som relaterar till innehållet men det behöver inte vara en självklar koppling utan gärna att man förstår framsidan när man har läst boken :)

Svar: Håller med fullständigt! :)
Carolina Edvinsson

#9 - Helena

Jag gillar heller inte filmomslag.

#10 - Anna

Jag håller definitivt med dig om bokomslag som är baserade på filmen (varav filmen är baserad på boken). Det tycker jag känns som en förfärlig omväg. Det är tråkigt, och saknar liksom känsla... :/

#11 - annelie

Jag gillar inte heller ansikten på omslag. Såklart finns det flera undantag, men överlag säger jag pass till ansikten. Särskilt den du gav som exempel, så mycket som känns fel med den!

#12 - Freja

Jag inser när jag läser allas svar att jag har rätt svårt för bilder på människor på omslag... Även om det bara är en fot eller en hand! ansikten går helt bort, av precis den anledning du skriver, jag skapar mina egna utseenden i huvudet, jag vill inte bli styrd av en bild!