Polis

Titel: Polis
Författare: Jo Nesbø
ISBN: 97891 642 04127
Antal sidor: 606 (inbunden)
Serie: Harry Hole #10
Första mening: "Den sov där inne, bakom dörren."
 
Handling: En Oslopolis hittas mördad vid exakt samma plats och vid samma tidpunkt som han tidigare var med och utredde ett mord, vilket knappast kan betraktas som en slump. När fler liknande fall dyker upp står det klart att de har med en seriemördare att göra, någon som ser som sitt uppdrag att eliminera poliser som inte har lyckas eliminera sådana som mördaren själv. Poliserna står och stampar och nu när inte deras bästa utredare finns bland dem längre tycks läget hopplöst. Samtidigt ligger det en man under hård bevakning på sjukhuset i koma, en man med hemlig identitet och som bär på viktig information. En man som många hellre skulle vilja se redan var död.
 

Omdöme: Jag orkar inte med fler cliffhangers, jag är utmattad som läsare! Jag hatar dig Jo Nesbø, för vad du gör med mig. För att du sätter hjärtat i halsgropen på mig och för att du får mig att tro att jag är en bättre utredare än polisen och så visar det sig varje gång att jag har fel och för att du nästan fick mig att vilja bläddra till slutet för att se hur allt kommer att sluta och för att du får mig att tvingas läsa samma stycken flera gånger ibland för att se om det finns ledtrådar till det som har hänt som jag har missat och för att du får mig att längta till nästa bok redan nu! Okej, jag hatar inte dig för allt detta.. För det är allt detta som gör att jag nästan tycker att den evighetslånga väntan mellan varje bok är värd det.
 
Trots mina höga förväntningar så gjorde Jo Nesbø mig inte besviken, såklart. Jag skäms lite nu för att jag var rädd för att jag bara skulle tycka att boken var okej, att det inte skulle bli samma sträckläsningsmaraton som den förra boken Gengångare. Jag hade inte behövt oroa mig alls vet jag nu med facit i hand. Jo Nesbø behärskar helt enkelt konsten med att bygga upp både stämningen och spänningen. (Nästan irriterande bra)
 
Men dog inte Harry Hole i den förra boken? Eller gjorde han inte det? Varför står det att det är en "Harry Hole-thriller" på omslaget? Va? Va? Va? De svaren kommer ni inte att hitta i den här recensionen, även om jag gärna hade velat diskutera innehållet och handlingen i den här boken mer offentligt men det skulle inte gå utan att förstöra för er andra. Vilket leder oss till min rekommendation till er som lyder: Undvik recensioner om den här boken! För jag googlade lite nu och inte ens tidningarna kan hålla tyst om det.. Jag kan dock avslöja att boken gjorde mig väldigt upprörd på ett ställe. Alla vet väl att man inte ska öppna när det ringer på dörren!? Det är ju alltid en mördare eller radiotjänst och ingen av dem vill man direkt språka med. Folk borde läsa fler deckare, speciellt karaktärerna i deckare.
 
Jag säger bara såhär: Läs, läs, läs! Om ni gillar fart och spänning och bladvändare och allt det där som en riktigt bra deckare/thriller bör innehålla.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Jo Nesbø:
Gengångare (Harry Hole #9)
Pansarhjärta (Harry Hole #8)
Snömannen (Harry Hole #7)
Frälsaren (Harry Hole #6)
Smärtans hus (Harry Hole #4)
 
 
#1 - Caroline - Bland böcker

Åh, jag vill verkligen tycka om Nesbøs böcker, men jag rent ut sagt avskydde "Fladdermusmannen" och lovade mig själv aldrig mer slösa tid på Nesbø... men nu när jag läser din recension så blir jag ju sugen på att läsa hans böcker... Är han värd en chans till?

Svar: Just Fladdermusmannen har jag inte läst. Har sett att bland annat Bokhora rekommenderar att man börjar på nummer 3 och sedan går framåt då de första är de svagaste i serien. Och eftersom du läser en del deckare tycker jag att Ja, ge Harry Hole en chans till! ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag följde ditt råd och läste inte hela ditt inlägg :)

Svar: Min recensions består dock inte så mycket av handlingen utan mer av ord som Läs Läs Läs! ;)
Carolina Edvinsson

#3 - Lottens Bokblogg

Bra recension!
Irriterade mig vansinnigt på att inte tidningarnas recensioner var mer hemlighetsfulla.
Jag blev alldeles andfådd av att läsa den och precis som du så blev jag väldigt upprörd (och ledsen) på ett ställe, och min gissning är att det kan vara samma ställe.

Svar: Ja, som tur var hade jag inte läst någon recension om den tidigare! Tycker att den är bäst när man inte har en aning om någonting.. Förmodligen samma ställe, man bör aldrig öppna dörren för främlingar ;)
Carolina Edvinsson