Precious
Titel: Precious
Författare: Sapphire
ISBN: 97891 866 34384
Antal sidor: 223 (pocket)
Första mening: "Jag fick gå om en klass när jag va tolv för jag fick barn med farsan."
 
Handling: Precious Jones är sexton år gammal och väntar sitt andra barn, tillsammans med sin pappa. I hela sitt liv har han förgripit sig på henne och av mamman, som anser att Precoius har stulit hennes man, får hon ingen hjälp. I hela sitt liv har Precious Jones varit osynlig, både hemma och i skolan. Hon kan fortfarande varken läsa eller skriva, trots att hon så gärna vill lära sig. Men när Precious blir reglerad från skolan på grund av graviditeten så öppnas en ny chans för henne, om hon är villig att ta den och villig att kämpa för den. Sakta men säkert tar hon tillbaka det liv som borde ha varit hennes redan från början.
 

Omdöme: Jag var riktigt dåligt påläst när jag började den här boken, vilket kan ge både positiva och negativa effekter. Den här gången trodde jag att boken var lite halvsann, vilket jag är glad att den inte är efter att ha läst boken. För det andra visste jag inte att boken var skriven med Precious Jones egna ord, ur hennes synvinkel. Med andra ord så är boken mest baserad på talspråk och stavfel. Jag kan förstå anledningen till det och det ger minst sagt effekt, men jag personligen har väldigt svårt att ta till mig det som står just på grund av att språket är så irriterande.
 
Och visst får det en annan klang, språket, att allt som sägs är av vikt och det finns inga omskrivningar eller utsvävningar. Men tråkigt nog gör det också att jag inte gillar Precious, då var det sagt. Skönt! Jo, jag vet att hon har blivit utnyttjad och det är hemskt. Men jag orkar inte med pratet och svarta och vita och vilka som har det bäst och varför.
 
Alltså, det här är bland de svåraste recensionerna som jag har skrivit. Jag tycker ingenting - jag gillar den bara inte.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
#1 - Ylva

Jag gillade filmen men tycker också att boken verkar lite svår att läsa just på grund av språket.

Svar: Kanske får testa filmen någon gång istället då :)
Carolina Edvinsson

#2 - Louise

Jag hade också väldigt svårt för språket i den här boken, tyckte mest att det störde flytet.

Svar: Ja, jag brukar vara väldigt För nytänkande när det kommer till språket men den här blev bara jobbig..
Carolina Edvinsson