Uppgörelsen

Titel: Uppgörelsen
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
ISBN: 97891 87135 187
Antal sidor: 465 (inbunden)
Serie: Jacob Colt #7
Första mening: "Jacob Colt ville skrika rakt ut."
 
OBS! KAN INNEHÅLLA SPOILERS!
 
Handling: Boken tar vid precis där Återvändaren slutar. Den här gången är kommissarie Colts egen familj inblandad och jakten på Silverbielke verkar inte upphöra förrän han själv vill att den ska göra det. Han är dock inte ensam om sitt verk utan vid sin sida har han även sin halvsyster Anna Nordin, som blir till en större resurs med mer potential än vad Silverbielke först hade kunnat ana.
 

Omdöme: Och deckarduon fortsätter att använda sig av karaktärer som inte på ett enda plan går att relatera till, förutom Jacob Colts barn och Henrik Vadhs fru Gunilla kan jag inte se en enda normal karaktär? Till och med helyllefarsan Jacob Colt har gått och blivit ett otroget svin som sätter jobbet och älskarinnan framför familjen. Jag är dessutom både trött och less på att läsa om hur inkompetenta alla människor är ur Silverbielkes synvinkel eller hur kvinnor objektifieras eller måste tuktas. Jag blir äcklad och jag blir irriterad.
 
Men, det här är ändå den boken som jag har funnit mest underhållande i serien på grund av det höga tempot och viljan den ger att hela tiden bläddra vidare. För det är jakt och människorov och mord och mycket mer som gör att det nästan aldrig blir tråkigt att läsa. Dessutom har författarna lagt in ett koncept med tillbakablickar i början, som jag bara kunde hoppa över, istället för att slänga in lite här och var i boken och på så sätt göra den ännu längre. Bra grej! Inte ens dialogerna bekymrar mig längre, hårt arbete och erfarenhet ger resultat.
 
Halvsystern då? Jag bara väntar på att det ska komma någon incestgrej här, för det är i princip det enda som fattas känns det som för att psykopaten Silverbielke ska bli helt fullbordad. Jag har personligen lite svårt för en så nära syskonrelation.
 
Sedan kommer vi ju till det här härliga som man inte får skriva om i en recension, nämligen slutet. Slutet mina vänner gillar jag icke! Jag blev arg för att det inte alls var sådär det skulle gå till och fel personer hamnar i kläm och så vidare.. Nu har jag förmodligen redan avslöjat för mycket. Men samtidigt som jag inte gillar slutet så gillar jag det på ett sätt, jag gillar att författarna åtminstone fick mig irriterad över upplösningen så att jag inte bara rynkade på ett ögonbryn och accepterade. Ett slut som irriterar är bättre än ett slut som inte berör alls, enligt min åsikt. Sedan tycker jag ju såklart fortfarande att det hade kunnat göras annorlunda. Det öppnar bland annat för en fortsättning men nej tack, nya friska tag nu med helt nya karaktärer skulle uppskattas.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Dan Buthler och Dag Öhrlund:
Mord.net (Jacob Colt #1)
En nästan vanlig man (Jacob Colt #2)
Förlåt min vrede (Jacob Colt #3)
Grannen (Jacob Colt #4)
Återvändaren (Jacob Colt #6)
 
#1 - Susanne

Åh, jag håller med dig. Hoppas på nya, nyanserade karaktärer som man kan relatera till och förstå!

#2 - Monika

Redan i Ares tecken tyckte jag att Colt blivit ett svin. Menar du att det blivit värre?

Svar: Jag lyckades ju missa Ares tecken, enligt Adlibris så är den ju inte med i serien tydligen. Så jag vet inte om han är värre eller samma..
Carolina Edvinsson