Egoboost
 
 
Titel: Egoboost - Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer
Författare: Isabella Löwengrip
ISBN: 978 91 371 359 39
Antal sidor: 183 (kartonnage)
Första mening: "Jag brukar säga att det skulle vara enklare att bo i Sverige om folk var lite mer egoistiska."
 
Handling: Blondinbellas karriär började redan som fjortonåring när hon startade sin blogg och sedan dess har den bara gått spikrakt uppåt. Nu har hon tagit sin blogg ett steg längre och skrivit en handbok till unga tjejer, för att "boosta" deras självkänsla. Hon utgår från egna erfarenheter och använder många exempel när hon tar sig igenom de fem områdena: Krav och Komplex, Kärlek och Vänner, Mat och Vikt och Jobbiga tankar, Päron och Plugg samt Ditt nya jag.
 
 
Omdöme: Jag tillhör ju inte den direkta målgruppen för den här boken men jag är inte gammal nog för att inte minnas hur det var att vara tonåring eller för att det ska ha hunnit ske en jätteförvandling i samhället. Jag är lika gammal som Isabella Löwengrip och jag har ungefär samma erfarenheter som hon har i boken. Även om jag inte berättar om dem lika självutlämnande och öppenhjärtligt som hon gör. För det är precis det hon gör, hon skapar en igenkänningsfaktor som visar för läsaren att man aldrig är ensam. Sedan är boken väldigt lästtläst vilket jag tror kan vara bra med tanke på den åldersgrupp som hon försöker nå ut till.
 
1. Krav och Komplex - Jag kan säga att jag ofta fastnar i ett "Om tänk" till exempel: Om jag hade varit smalare då hade jag varit lycklig. Dessa tankar är svåra att arbeta bort men jag har faktiskt blivit mer medveten om dem nu. Alla har vi komplex i olika hög grad och det är svårt att radera dessa tankar helt, men huvudsaken är att vi inte låter dem styra våra liv. Jag har tänkt precis som Blondinbella; "när man ligger på rygg på stranden måste man ha benen böjda så att de ser smalare ut". Jag kan säga att jag är förbi i alla fall det stadiet nu.
2. Kärlek och Vänner - Jag hade aldrig någon pojkvän i tonåren och jag ville heller aldrig ha någon, så dessa problem kan jag väl inte direkt relatera till.
3. Mat, Vikt och Jobbiga tankar - Så många det är som fastnar i det här och om Blondinbella hjälper en endaste själ att inte börja räkna kalorier eller köpslå med sig själv om mat så tycker jag att den här boken är berättigad sin existens.
4. Päron och Plugg - Med facit i hand, var gymnasievalet en så big deal egentligen? Nej, inte alls. Det har ingen som helst betydelse vad du väljer på gymnasiet, välj något som du tycker är kul. Det är då det kommer att bli bäst.
5. Ditt nya jag - Ja, jag har också fått mitt självförtroende kört i botten när en snyggare tjej kommer in i rummet. Speciellt om det är en kompis till min pojkvän. Och jag vet, det är skitdumt. Men hur  botar man det?
 
Det här är alltså bara ett fåtal av de tankar som Blondinbella väcker hos mig och då är jag vuxen, med egna erfarenheter och kunskap om vad som är bra och vad som är dåligt. Resten av erfarenheterna vill jag inte gå ut med på bloggen men de finns där och värre därtill. Om hon kan hjälpa ungdomar ens lite på traven till en bättre självkänsla, så kör bara! Jag håller inte med Blondinbella i alla hennes uttalanden, jag läser inte hennes blogg regelbundet men man kan inte sticka under stol med att hon är ambitiös och på många sätt en förebild för unga. Herregud, om jag ens hade varit hälften så ambitiös som hon är.. Får ångest bara jag tänker på det.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon