Mord.net
 
Titel: Mord.net
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
ISBN: 978 91 32 334160
Antal sidor: 439 (kartonnage)
Första mening: "Hon är tjugotvå år, mycket vacker och just nu oerhört uttråkad."
 
Handling: Antalet ouppklarade mord har ökat anmärkningsvärt runt om i Europa, det finns dessutom misstankar om att samma sak händer i USA men där är sådana siffror svårare att få fram. Personer, som tycks vara helt vanliga medborgare och som lever på rätt sida av lagen, mördas och de spår som hittas leder ingenstans för det finns varken motiv eller misstänkta. Jacob Colt som arbetar med morden i Sverige tar kontakt med sina utländska kollegor, bland annat Hector Venderaz som arbetar vid FBI, och det är detta samarbete som sedan knyter ihop många av morden och leder dem till Ryssland där ett nätverk gällande beställning av mord verkar ha dykt upp via Internet.
 
 
Omdöme: Jag skulle inte säga att det här är en typisk deckare, då det inte blir någon jakt på en specifik mördare utan en jakt på ett fenomen på Internet. Under den första delen av boken får vi följa många olika människoöden för att bli introducerade i hur det här nätverket fungerar och vilka personer det är som har kommit till den slutsatsen att ett mord är den enda lösningen på ett problem men ännu oftare ett sätt att få frid eller hämnd. Jag blir lite irriterad på det berättarupplägget för även om det är intressanta synvinklar så hinner man som läsare bara snudda vid karaktärerna innan de försvinner ur boken för gott. Inte ens Jacob Colt, som väl får anses vara huvudpersonen, ges särskilt mycket utrymme. Det blir för rörigt helt enkelt, inte för att det är svårt att hålla isär karaktärerna utan för att det tar upp en så väsentligt stor del av boken och det blir helt enkelt för mycket.
 
Sedan känner väl jag personligen att poliserna både vid FBI och i andra europeiska länder har fruktansvärt dålig koll på Internet, det känns helt enkelt inte trovärdigt att de åker på konferenser för att lyssna på föreläsningar om Internetbrott. Boken utspelar sig 2006 och jag tror och hoppas att poliser överlag har bättre koll än så.
 
Ytterligare en sak som bidrar till att jag inte tycker att den här boken riktigt håller måttet är författarnas lite väl enkla strategi ibland genom att bara låta karaktärer döda eller dödas. Det blir liksom lite "och sen dog han. slut." Jag tycker helt enkelt att det är att göra lite för lätt för sig.
 
Annars är det en helt okej debut och jag kommer att fortsätta att läsa de andra i serien. Jag har läst att många klagat på språket och bristen av korrekturläsning men det är ärligt talat inget som jag störde mig på eller ens la märke till. Mina förhoppningar på nästa bok är att man ska få lära känna karaktärerna lite mer och då framförallt Jacob Colt själv.
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - [Anna]

Jag började läsa den här men stoppade tillbaka den på hyllan igen för det blev sååå rörigt och just att man kände det som man bara fick massa information intryckt i skallen men man kunde inte koppla ihop det så nej får se om jag åter vänder till den sen. Ska bli kul att se vad du tycker om de andra, man kanske kan skippa den första ;)

Svar: Ja, alltså det är ju inte så att man får viktig information om huvudpersonerna eller något i den här så det kan mycket väl vara så att man kan hoppa över den ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag älskade den här boken :)

Svar: Jaså? Hm nja, jag hoppas mer på nästa! ;)
Carolina Edvinsson

#3 - Zelly

Jag gillade denna massor :) Hoppas du gillar de andra bättre för de blir bra bättre och bättre :)

#4 - Annika

Jag gillade inte heller den här boken särskilt mycket, men läs böckerna om Christopher Silfverbielke, Jag har läst de två senaste och jisses vilka bra böcker det är.

Svar: Ja, jag hoppas det. Kommer förhoppningsvis snart dit ;)
Carolina Edvinsson