Underbara helvete
 
Titel: Underbara helvete
Författare: Jamie McGuire
ISBN: 978 91 87049 279
Antal sidor: 362 (inbunden)
Första mening: "Allt i rummet skrek att jag inte hörde hemma där."
 
Handling: Abby och hennes bästa kompis America har valt att lämna sina gamla liv bakom sig och börjar på College en bit hemifrån för att börja ett nytt liv. Det dröjer dock inte länge förrän Abby träffar Travis, skolans Bad Boy som slåss för pengar i arrangerade slagsmålklubbar, vars favoritdricka är whiskey och ständigt har ett följe med villiga tjejer efter sig. Abby lovar sig själv att aldrig falla för Travis, istället blir de vänner men som senare utvecklas till något oundvikligt ännu mer intimt. Deras relation blir snart alltmer kaosartad och trots att de inte är bra för varandra, kan de heller inte hålla sig borta.
 
 
Omdöme: Ni får ursäkta de många smakproven ur boken men jag kände att jag var tvungen att visa med exempel när jag säger att den här Travis inte är en karaktär som jag vill att någon ska känna igen sig i eller se upp till eller bli fascinerad av. Skulle ni vilja att er bästa kompis eller dotter var tillsammans med någon som slogs, drack sig redlös, tappade humöret, slår ner en kille i kafeterian när hon ber om det eller bestämmer vad hon ska ha på sig? Vill du att någon kille i hela universum ska tro att det är okej att bete sig såhär? Den här boken klassificeras som YA och New Adult på Goodreads och i sanningens namn så skrämmer det mig lite. Som författare får man absolut skriva om destruktiva förhållanden, det är inte det jag motsäger, men skriv då någonstans någon karaktär som säger att det inte är okej? Det är inte okej med en kille som bestämmer vem du ska träffa eller hur du ska se ut. Kan inte någon karaktär i den här boken ruska om den där Abby lite? Det blir heller inte bättre av att Shep och America som är Travis och Abbys bästa vänner har ett till synes jättebra förhållande och Ändå uppmuntrar de Abby att vara med Travis? Ännu mer och ännu bättre angående dessa tankar tar den Här recensionen upp.

"It scares the shit out of me to see that some people are able to read such violence and yet remain flippant and oh-so-casual like it's no big deal. It makes me wonder, if they ever witness a real beat-up, would they react? Would they care? Or has modern entertainment succeeded in making all forms of abuse look so cavalier that it doesn't shock anyone anymore?.."
 
"He even says "I'll end up in prison if I hear you slept with someone else". When you read something like that your fucking alarm must spark off! I don't know what to say anymore because honestly I feel like I shouldn't even have to say all this in the first place. This should be like, SURVIVAL INSTINCT."
 
"By the way, it also leads to fucking idiotic bitches who tweet about how they wouldn't mind being beaten up by Chris Brown because he's so hot. What the fuck? There aren't enough words to say how wrong this is. What do I care, you say? I care because I'm a woman and reading this makes me ashamed."
 
Så vad annars då, förutom att Travis är den största idioten jag någonsin har skådat i en bok? (Christian Grey och Edward Cullen kan ju bara slänga sig i väggen, värsta mesiga) Det fanns faktiskt partier som jag uppskattade med boken också, här och häpna, som när hjärtan krossades och vänner prövades. Jag vill ju inte avslöja för mycket angående boken, även om jag förmodligen redan har gjort det, men så länge inte Travis var med i bilden så kunde jag slappna av på ett annat sätt och njuta av boken.
 
Ni får inte tro att jag är någon sorts helgon här. Jag har också varit arton år och förälskat mig i de killar som är de absolut sämsta att förälska sig i eftersom de saknar någon respekt överhuvudtaget. Herregud, jag var kanske fjorton första gången jag var kär i en kille som slogs och drack för mycket. Det är ju allmänt känt att en kvinna ska dras till bad boys, men kan vi inte ändra på det där? Känns det inte lite gammalt? Vi kan väl åtminstone sluta uppmuntra det? Jag har sett destruktiva förhållanden på mycket nära håll och det är inte roligt. Det är inte roligt att gå och vara rädd, behöva ha hemligt nummer, inte kunna gå ut på stan ifall man möter honom.. Vi är värda så mycket mer än så.
 
Jag brukar verkligen gilla sådana här böcker, där kärleken är svår och krånglig och inte sker med detsamma. Det värsta jag vet är sötsliskiga ungdomsromaner som inte beskriver verkligheten på ett korrekt eller trovärdigt sätt. Men det här är den första boken som har överskridit min gräns åt andra hållet. Och jag håller med det citerade ur den andra recensionen, för om inte det här får er att reagera vart ligger er gräns då?
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Sincerely Johanna

Jag har boken ligger här hemma och väntar på att bli läst. Jag hade höga förhoppningar innan men nu kanske jag har minskat lite på dem :-) Ska bli intressant att jämföra våra läsupplevelser sen.

Svar: Ja verkligen, ser fram emot vad du har att säga om den sen ! :)
Carolina Edvinsson