Angående betyg i recensionerna.
 
 
Jag har funderat lite över det här med betygssättning på böckerna på bloggen. Tidigare var jag övertygad om att det var en bra idé och något jag inte kunde se några direkta nackdelar med. Jag har dock kommit till insikt nu och jag funderar på att ta bort det från recensionerna. Problemet är att jag hittills har satt väldigt personliga betyg, betyget har återspeglat min personliga upplevelse av boken och ibland blir det fel. Jag kan tycka att en bok är välskriven och viktig men om jag inte har tyckt att det har varit ett nöje att läsa den har den ändå fått ett lågt betyg. Betygen har helt enkelt inte varit objektiva om vi ska skala ner det till en enda mening. Nu använder jag ju dessutom Goodreads, Bookcollector och Boktipset så där kommer jag ju ändå att betygsätta böckerna för min egen skull, som en påminnelse för framtiden. Det som jag tycker är fördelen med betygssättningen är att det ger en snabb överblick och att åsikterna pressas ner till något konkret. Ibland kan jag läsa recensioner och tänka "Jaha, men vad tyckte recensenten egentligen?" Det blir lite mycket diskussion och ett betyg kan förminska förvirringen.
 
Hur tycker ni? Är det bra om en recension innehåller betyg? 
 
 
#1 - Louise

Jag kan tycka att det finns både fördelar och nackdelar med betyg. Själv sätter jag inte betyg då jag ofta kan känna att det här är inte en bok för mig, men om man gillar x eller y så är det förmodligen en riktigt bra bok. Eller att exempelvis handlingen är jättebra men att utförandet blir sämre på grund av språket, jag har svårt att veta hur jag ska betygsätta det då. Men det är väl en smaksak om man gillar betyg eller inte :)

Svar: Men jag håller med dig i att det är svårt i och med att det är så mycket som måste vägas in. Det är därför jag också tvekar..
Carolina Edvinsson

#2 - Caroline - Bland böcker

Det är nog lite "både och", det där med betyg. Jag kan förstå vitsen att inte sätta betyg, men personligen vill jag gärna att det ska finnas just ett sammanfattat betyg när jag läser en recension, för annars händer det att recensionen varken säger bu eller bä.

Svar: Ja, jag håller med om att det tvingar recensenten till ett ställningstagande vilket är bra. Det som dock kan bli missvisande är om läsaren bara ser till betyget.. Men har du "subjektiva" betyg, alltså att de baseras på din läsupplevelse? Eller kan en bok få högt betyg av dig för att du tycker att den är bra, även om den inte var något just för dig. Så kan det ju bli om man inte gillar en viss genre eller så tänker jag..
Carolina Edvinsson

#3 - Malin

Jag gillar betyg, det är det första jag tittar på i en recension. Det tvingar recensenten att sammanfatta sig och verkligen ta ställning till vad hen tycker om boken som helhet och det gillar jag.

Svar: Ja, jag håller med! Men du har aldrig känt att du kan tycka att en bok är bra, dock inte just för dig? Det är lite där min problematik ligger nämligen..
Carolina Edvinsson

#4 - Therése

Jag har aktivt valt att inte ha betyg. Det är förvisso bra eftersom man sammanfattar men som du skriver blir det lite för entydigt ibland. Jag skulle i så fall behöva flera parametrar jag betygsätter som sedan räknas samman typ. Språk, handling, översättning om det finns... Etc. Svårt det där!

Svar: Ja, visst är det svårt. En bok har ju som du säger så många delar och bara för att man inte gillar den ena så behöver det ju inte utesluta den andra. Jag blir dessutom alltid så snål i mina betyg ;) Jag får helt enkelt fundera vidare lite till!
Carolina Edvinsson

#5 - Monika

Jag har ju själv betyg och i andras recensioner är det ofta det första jag tittar på. Om det är en bok jag tänkt läsa så är det dessutom det enda jag tittar på, eftersom jag inte vill veta så mycket om boken.

Det där med objektiva betyg... hur ska man kunna sätta det på en bok? Jag sätter betyg på min läsupplevelse och den är i allra högsta grad subjektiv. Jag har funderat på att dela upp betyget i olika delar, precis som du skriver, för även om man gillar det ena så kanske man inte gillar det andra. Det känns dock lite jobbigt :) Därför försöker jag ju skriva i texten vad jag tycker och så har jag vissa nyckelord i slutet också.

Svar: Ja, jag får nog fortsätta med betygen för de allra flesta verkar gilla dem. Och jag gör ju precis som du, kollar in betyget först i en recension.. Just det ja, dina nyckelord brukar ju vara himla bra! :)
Carolina Edvinsson

#6 - Nilmas Bokhylla

Jag tittar allra först på betyget på boken som någon har satt! Om det är en bok som har fått lågt betyg och jag dessutom inte är intresserad läser jag faktiskt oftast inte recensionen i fråga. Visst kan man känna att en bok hade kunnat vara bättre för någon annan men mja, jag saknar betygen väldigt mycket hos de som inte har det. Vad rörigt detta blev ;p

Svar: Okej, ja då fortsätter jag nog med dem då. De flesta verkar gilla betygen :)
Carolina Edvinsson

#7 - Lottens Bokblogg

Jag sätter ju betyg och det är kanske mest för min egen del, men samtidigt så inser jag att många tittar på det. Jag har ett väldigt högt snittbetyg, och det avspeglar kanske mer att jag ofta väljer böcker jag tror jag ska tycka om. Jag tror inte man kan sätta objektiva betyg, och det tror jag inte när jag ser ett betyg på en annan blogg.

Svar: Det verkar som om de flesta är för betygssättning så jag fortsätter nog med det och hoppas att det är som du säger att läsaren inte tar det alltför allvarligt. Och där du har ett högt har jag ett väldigt lågt snittbetyg ;)
Carolina Edvinsson