Stad av aska
 
Titel: Stad av aska
Författare: Cassandra Clare
Antal sidor: 491 (kartonnage)
ISBN: 97891 638 75069
Serie: The mortal instrument #2
Första mening: "Den respektingivande byggnaden av glas och stål reste sig från sin plats på Front Street som en glittrande nål på väg att genomborra himlen."
 
 
Observera att recensionen kan innehålla spoilers från föregående bok.
 
 
Handling: Clary försöker vänja sig vid sin nya värld och sin nya identitet som skuggjägare samtidigt som hennes mamma ligger i en magisk koma. Samtidigt fortsätter Valentine att smida ondskefulla planer för att starta ett krig mellan sig själv och Klaven som styr den magiska världen. 
 
 
Omdöme: Vad är det ni ser i den här boken? Exakt vad? Jag är på riktigt nyfiken för jag kan inte se en enda sak just nu som tilltalar mig i det här innehållet. Vart börjar vi? Huvudpersonerna? Aight.
Vi börjar med Jace som för det allra första är blond, det verkar vara viktigt för vi får veta hur många gånger som helst hur hans hår ser ut antingen när han sover eller i stridens hetta eller när han bara sitter längst med en strandkant eller när han bara står rakt upp och ner och pratar med någon. Han är blond, okej. Jag hatar honom inte för det. Jag hatar honom för hans arroganta attityd. Visst, det var roligt ett tag med de sarkastiska replikerna men efter ett tag blir det oerhört irriterande och rent av löjligt. Han är liksom runt femton och jag tycker att han borde kunna kontrollera sig lite mer? Här har vi alltså en kille som hellre sitter i fängelse än som bara kniper käft ibland. 
Clary är å andra sidan inte arrogant men däremot ganska korkad. Hon noterar inte någon förändring i sin bästa väns beteende, hon söker aktivt upp fara trots att hon inte kan slåss och behöver ständigt hjälp. Hon tycker att Luke är dum som inte förklarar hur han känner för hennes mamma men kan inte se att det är exakt samma sak som sker mellan Simon och henne själv. 
 
Nu går vi raskt vidare till de lite mer osmakliga delarna i boken. Jag kan tolerera mycket i en bok men syskonkärlek i form av kyssar och smekningar blir för mycket för mig och jag vill på riktigt kräkas lite. Jag är helt för att alla får vara kära i precis vem de vill men någonstans här går min gräns. Och varför är det bara jag som blir äcklad av detta faktum? Och på tal om kärlek så har vi ju kärleken mellan Magnus och Alec som hade kunnat utvecklas till något så himla fint, om Cassandra Clare bara hade valt att skriva lite mer om det. Och kanske valt en annan karaktär än att någon som levt i flera hundra år blir kär i en sextonårig kille, lite creepy är det faktiskt för vad kan han möjligen se i någon som blott är sexton år gammal? Jag vet att detta händer i till exempel Twilight också utan att jag reagerar på det men där får man ju lite mer information än vad man får här. Det enda man får ut av Alec och Magnus är lite blickar och osagda ord så det endast i princip är underförstått att de har ihop det på något vänster. 
 
Jag tycker inte att boken är speciellt spännande heller och det beror på att den är så otroligt förutsägbar. Det finns krig och varulvar och demoner och vampyrer och en hel del andra incitament för att det skulle kunna bli spännande men anledningen till att det inte blir det är för att man hela tiden vet att det kommer att gå bra. De kastar sig in i strider men vinner alltid. De är nära på att dö men läker alltid sig själva. Det finns författare som kan skriva spännande trots att läsaren redan vet hur det kommer att sluta, tyvärr är Cassandra Clare inte en av dem.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Cassandra Clare:
Stad av skuggor (Mortal instrument #1)
 
 
 
#1 - Nilmas Bokhylla

Uff, blir lite rädd för den här boken när du skriver sådär men ja, det är inte jätteofta vi har samma smak så får ha det i åtanke när jag tar mig an denna :)

Svar: Haha, ja men de flesta verkar ju inte ha stört sig anmärkningsvärt på det jag irriterade mig på då den har gott betyg på Goodreads i alla fall ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Zelly

Jag gillade denna väldigt mycket :) men samtidigt gillar jag din recension för jag kom att tänka på en del saker som du tog upp som jag såhär i efterhand tänker till på en extra gång och håller med dig. Oj vilken flummig kommentar detta blev haha.

Svar: Haha men jag förstår vad du menar ;) Ibland rycks man ju med i boken så pass mycket att man inte ser eller bryr sig om det eventuellt lite negativa. Och då är ju boken verkligen bra på ett sätt!
Carolina Edvinsson

#3 - Anna

Alltså, anledningen till varför jag inte blir helt knäpp på kyssar mellan Jace och Clary är för att jag helt enkelt vägrar tro på att de är syskon. I mitt huvud är de inte syskon och kommer aldrig vara det. Jag bara sitter och väntar på att de ska få veta att de inte är det. Haha.

Svar: Har du sett filmen? I alla fall, om det nu är så att de inte är syskon så tror de ju fortfarande att de Är syskon. Så även om jag som läsare tror att de inte är syskon så tycker jag att de själva borde reagera mer på det än vad de gör. Om du hänger med på hur jag menar? :P
Carolina Edvinsson

#4 - Anonym

Jag tycker nog trean är bättre. Första boken var skit bra, men Stad Av Aska är inte min favoritbok i serien. Jace älskar jag, men han är lite tråkig i boken. Malec (Magnus och Alec) skulle varit lite mer i boken. Simon gillar jag, men vampyr? Seriöst? Då fick vi redan spoiler från första filmen innan vi hade läst Stad Av Aska. Jag saknar Simon som mondän. Men jag önskade att Clary bara var lite tuffare i boken, den där badass Clary som rikerar allt liskom. Mer Clace scener tycker jag och kanske att Clary och Jace kyssar varandra mer och tar sin relation lite mer seriöst. Jag lovar dig att bökerna blir bättre.