Fördelarna med en kollaps

Titel: Fördelarna med en kollaps
Författare: Jonathan Tropper
Antal sidor: 319 (Danskt band)
ISBN: 97891 866 34438
Första mening: "Idag är det tisdag, knappt tre veckor innan Silvers före detta fru ska gifta sig, och några dagar innan han trevande konstaterar att det inte är säkert att livet är värt att leva om man har levt det så uselt som han."
 
Handling: Silver är en avdankad trummis i ett band som har haft en one hit wonder men som sedan aldrig hittade tillbaka, han är frånskild sedan sju år men bär fortfarande vigselringen ibland, han bor i ett lägenhetskomplex tillsammans med andra män som lever ungefär samma liv som honom och han har varit en usel pappa till sin dotter under många år. Enligt Silver själv kan han inte sjunka så mycket djupare än såhär, då drabbas han av en stroke. När han vaknar upp på sjukhuset ser han världen med lite klarare färger och han har svårt för att hålla känslorna inom sig men för att överleva på sikt så måste han genomgå en operation. En operation som han inte är säker på att han vill genomföra, det är inte säkert att hans liv är värt att leva.
 

Omdöme: Det här är min första bekantskap med Jonathan Tropper och jag är positivt överraskad. Boken är en fröjd att läsa tack vare det lättsamma språket och trots den ganska tunga historien. Det blir tragiskt och komiskt på en och samma gång och i en enda salig blandning. Den är dock inte så rolig att jag skrattar högt eller så tragiskt att jag gråter. Stundtals är den melankolisk och fin och stundtals är den lite tråkig, det är synd att den är så pass ojämn som den är. Jag antar att historien är lite för kort för boken egentligen, vissa sidor känns lite som utfyllnad och lite som en upprepning av det som redan har förekommit tidigare.
 
När det kommer till karaktärerna kan jag inte ens bestämma mig för om jag gillar dem eller inte, det går upp och det går ner. Jag irriterar mig på att samtliga karaktärer känns så fruktansvärt egoistiska. Förutom Silvers egen pappa som alltid blir en fröjd att läsa om. Han verkar fin. Silver är egoistisk. Silvers dotter är egoistisk. Silvers exfru är egoistisk. Och jag blir bara så trött på att ingen verkar kunna se utanför sin egen lilla sfär eller sina egna intressen. Det gör boken ännu mer tragisk.
 
Så när boken är bra är den riktigt bra och när den känns tråkig så känns den väldigt tråkig. Boken saknar mellanläge och det händer helt enkelt för lite för att den ska hålla mitt intresse i ungefär trehundra sidor. Jag tänkte faktiskt ge den ett högre betyg i början, då det kändes som om jag läste något helt nytt. Men slutet, ja slutet kändes bara himla tråkigt och ja jag blev besviken.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
 
#1 - Linda

Tråkiga slut vill man ju inte ha! Men ändå blir jag nyfiken på boken.

Svar: Jag vet inte om det var tråkigt egentligen, det var bara inget speciellt :)
Carolina Edvinsson

#2 - Caroline - Bland böcker

Jag gav den här boken 4/5 i betyg, för jag fascinerades över det lättsamma berättande, det tragikomiska osv. Men jag håller med om att det blev lite segt ibland, och det var det som drog ner betyget för min del.

Svar: Då kan man säga att vi är överens :)
Carolina Edvinsson

#3 - Anonym

Hur gör du dina textbilder så där kanonhäftiga?? Skärmdump eller??
Kram cissi

Svar: Menar du utdragen ur böckerna? De tar jag med kameran och redigerar på datorn.
Carolina Edvinsson