Skuggbarnen måste få komma fram i ljuset
 
Titel: Skuggbarn
Författare: Caroline Engvall
Antal sidor: 205 (inbunden)
ISBN: 97891 87049 347
Första mening: "Jag lyssnar på ett barn som har utsatts för sexuella övergrepp och hon berättar om det stöd hon inte fick."
 
Recensionsexemplar från Kalla Kulor Förlag!
 
Handling: Linda var en helt vanlig mellanstadietjej som blev kär i en tjugo år äldre man. Sara fick söka bekräftelse i alkohol och droger men till sist även sex när hennes föräldrar var upptagna med hennes cancersjuka bror. Johanna var den duktiga eleven som råkade bli kär i skolans snyggaste kille. Detta är bara tre historier av ett otal barns, barn som säljer sex. Ofta för att lindra smärtan inombords. Den inhemska människohandeln är något som det gärna blundas för, den är full av skam och de tysta barnen kommer nästan aldrig till tals.
 

Omdöme: När jag läser sådana här böcker får jag oftast känslan: Vad är det för fel på svensk lagstiftning!? Jag blir bara så ledsen och upprörd och arg och det gör fysiskt ont inuti mig. Men än vill jag inte bli så bedövad att jag slutar läsa, för jag vill att det ska påverka mig. Jag vill vältra mig i den här ondskan, för jag vill påminna mig själv om att det tyvärr är den här världen som vi lever i nu och det är bara jag (vi) som kan förändra den till det bättre. För vad är det egentligen för samhälle där en man kan köpa sex av ett barn och sedan gå därifrån med böter? Är barnen inte värda mer? Barnen själva gör det inte för pengarna, oftast tar de inte ens betalt utan de låter sig utnyttjas sexuellt av främlingar för att de känner sig så värdelösa - för att de tror att de inte förtjänar bättre. Hur kunde det bli så fel? Hur kunde det gå såhär?
 
I boken får vi en kort inblick i tre olika tjejers berättelser kring varför de började och varför de tror att de fortsatte, trots att samtliga kände hur fel det var och hur dåligt de mådde över det. Sedan kommer bland annat avsnitt med lagtexter, reflektioner kring vem det är som köper sex och hur det går till rent rättsligt när någon anklagas för sexköp. De avsnitt som berör mig mest är de som berör sexköpen ur en juridisk synvinkel, hur det kan komma sig att så många får antingen milda straff eller går helt fria samt avsnittet där Saras mamma berättar utifrån hennes perspektiv.
 
Det här är en viktig bok som jag tycker att alla borde läsa, tycker man att det blir för jobbigt eller för tungt så läser man lite i taget. Tar det i den takt som man tycker att man klarar av, för vi kan inte hålla på och blunda för att det här sker dagligen i landet lagom.
 
Jag tycker dock att det saknas lite i boken för att jag ska bli så berörd som jag till exempel blir av Flickan och Skulden av Katarina Wennstam. Det kan bero på att ämnet inger en viss distans, det omdebatteras inte lika mycket i media och det skrivs inte lika mycket om det och rösterna kring det skriker inte högst. Jag tyckte även att den var ganska tungläst rent språkligt. Tjejerna får jag heller inget riktigt grepp om, hur har det gått för dem nu? Och vart är killarnas berättelser?
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Caroline Engvall:
 
#1 - Elisaeth

Gjort taggen på bloggen nu, tack!

#2 - 23 minuter

Gillar din nya bloggdesign, väldigt mysig :)