Svarta lådan (Jag är rädd för att Michael Connelly snart borde lägga Harry Bosch i just en sådan)

Titel: Svarta lådan
Författare: Michael Connelly
Antal sidor: 368 (inbunden)
ISBN: 9789113050546
Serie: Harry Bosch #18
Första mening: "På kvällen dag tre hade antalet döda stigit så snabbt och till sådana höjder, att mordutredarna på stationer runt om i Los Angeles-området fick nya order."
 
Handling: Året är 1992 när kravallerna bryter ut i Los Angeles, de kravaller som kommer att skörda fler offer än vad det finns resurser till att hantera mördarna. En av alla dessa offer är den danska journalisten Jannike, vars fall Harry Bosch nu tjugo år senare börjar titta närmare på igen. Tjugo år senare finns dessutom tekniken till att analysera den patronhylsa som hittades på brottsplatsen, ett spår som hjälper Harry Bosch att börja följa efter pistolen som användes.
 

Omdöme: För mig känns det skönt att ibland återvända till Harry Bosch, man vet alltid vad man får av den mannen även om spänningen tyvärr har börjat falna med åren. Jag brukade säga att Michael Connelly var en av mina favoritförfattare men han har halkat ner från den medaljplatsen nu, han sjunker bara mer och mer ju fler böcker som jag läser. Jag vill ju så gärna tycka om böckerna. Han brukade ju vara min favorit. Men jag blir lika besviken varje gång. Jag kanske borde återvända till en av de böckerna som jag faktiskt höll högt för att se om han är så bra som jag vill minnas eller om jag bara inbillar mig, eventuellt har jag förfinat minnet genom åren.
 
För hur jag än vrider och vänder på den här historien så är den inte bra. För det första har jag svårt för mordfall som plötsligt ska lösas tjugo, trettio, femtio eller rent av hundra år senare. Det känns inte rimligt. Sedan har vi det här med att det enbart fokuseras på Harry Bosch i arbete, aldrig Harry Bosch hemma. Som läsare får man glimtar av hans dotter men hon verkar bara existera i periferin för Harry Bosch eller alternativt när han inte jobbar. Nu vill dessutom hon också bli polis. Snälla Michael Connelly, vad du än gör, fortsätt inte att skriva på den här serien genom hans dotters ögon.  Den borde nämligen sluta snart. Gärna genom att Harry dör. Det skulle jag ha gillat, det skulle ha varit ett värdigt slut. Ett enkelt slut dessutom, för du verkar ju gilla sådant. Det är nämligen ett väldigt enkelt slut i den här boken och utan att avslöja för mycket så kan jag väl säga att allt liksom bara faller på plats.
 
Med allt detta sagt, är det då en dålig deckare? Nej, det tycker jag inte.Det är helt klart en deckare där man vet vad man får. Man får ett mordfall, polisarbete, lite drama och så småningom någon form av upplösning. Michael Connelly följer helt enkelt standardreceptet på en deckare. Och ibland räcker det så. För att vara en riktigt bra deckare, krävs det dock att man kryddar till det lite. Dessutom innehåller den smygreklam till John Greens Förr eller senare exploderar jag, vilket jag inte uppskattar.
 
 
Betyg: 2+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Michael Connelly:
Serien Harry Bosch:
The black echo (Harry Bosch #1)
The last coyote (Harry Bosch #4)
Återkomsten (Harry Bosch #5)
Räven (Harry Bosch #12)
Gatans lag (Harry Bosch #14)
Nio drakar (Harry Bosch #15)
Prövningen (Harry Bosch #16)
 
Serien om Mickey Haller:
I lagens limo (Mickey Haller #1)
Gatans lag (Mickey Haller #2)
Prövningen (Mickey Haller #3)
Det femte vittnet (Mickey Haller #4)
 
 
 
 
 
#1 - Caroline - Bland böcker

Det gäller ju att författarna av riktiga långkörarserier vet när det är dags att sluta skriva... Hur som helst ska jag nog fundera över om jag inte ska läsa något av Connelly och då börja från början i Harry Bosch-serien...

Svar: Jo men det tycker jag att du ska, de är ändå bra deckare :) Han har ju fler lite mer fristående böcker än de om Harry Bosch. Rekommenderar Poeten, jag tyckte att den var himla bra när jag läste den :)
Carolina Edvinsson