Den femte vågen

Titel: Den femte vågen
Författare: Rick Yancey
ISBN: 97891 29 686791
Serie: Den femte vågen #1 (The 5th wave #1)
Antal sidor: 491 (kartonnage)
Första mening: "Det blir inget uppvaknande."
 
Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.
 
Handling: Det verkar som om utomjordningar har kommit för att ta över jorden i etapper. Först händer ingenting utan man kan bara se hur moderskeppet cirkulerar på himlen långt långt bort. Sedan kommer den första vågen. Sedan den andra. Sedan den tredje. Och till sist den fjärde, då det inte går att lita på någon längre. Vem som helst kan vara fienden. Cassie och hennes familj klarade sig längre än de flesta, men nu är det bara hon kvar efter att hennes lillebror har blivit tillfångatagen. Cassie har dock börjat inse att ensam är stark, kanske till och med den enda chansen att överleva. I väntan på den femte vågen.
 
 

Omdöme: Jag måste börja med att säga att den inte alls var så spännande som jag hade väntat mig att den skulle vara. De här utomjordingarna finns liksom inte, inte som en fysisk materia. Det här är utomjordingar som de i The Host eller möjligen Jag, En som behöver någon annans kropp för att existera. Förvänta er alltså inga zombier eller marsmänniskor med superkrafter. När boken börjar har de olika vågorna redan skett så världen ligger i spillror och det handlar mest om att överleva för de överlevande, med några tillbakablickar så att vi som läsare ska förstå vad som har hänt. Boken är för lång för historien, så kan jag väl sammanfatta det.
 
Karaktärerna lyfter inte heller boken till det bättre. Cassie tror att hon kan vara den enda överlevande människan på jorden, hybris någon? Men det enda hon kan tänka på är hennes tonårsförälskelse Ben Parish som inte ens vet vem hon är. Hennes prioriteringar känns helt enkelt sådär och hon uppfattas som barnslig. Hon är inte den enda karaktären som historien berättas utifrån utan det förflyttas mellan några stycken med tvära kast och utan någon ordning alls. Det hände flera gånger att det tog en stund innan jag insåg i vems huvud jag befann mig. Och så ska det inte vara. Det finns mycket snyggare sätt att göra det där på. Läsaren ska aldrig behöva bli hängande i något intet och undra vems perspektiv det är och vem som för talan.
 
De så kallade twisterna i boken fick mig heller inte att sitta och gapa av förvåning. Opererar någon in ett chip i dig och säger att det är för att ha koll borde det ringa varningsklockor! I alla fall borde en sextonåring ifrågasätta mer än vad de gjorde i den här boken. Som sextonåring ifrågasätter man väl varenda regel som existerar? Om man inte har blivit drillad sedan barnsben.
 
Som ni ser så tyckte jag inte att boken var så bra som det nästan lovades att den skulle vara.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Elina

Vill läsa!

Svar: Läs! ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Caroline - Bland böcker

Det är alltid tråkigt att behöva bli besviken på böcker. Just den här har jag sett på många bokbloggar på sistone, men utomjordingar brukar inte vara nåt för mig...

Svar: Ja, den cirkulerade vilt för ett tag sedan. Men nae, det var inget för mig heller.. Fast det var ju inte utomjordningar som i aliens eller så, egentligen kan man se det som ett vanligt krig i dystopimiljö.
Carolina Edvinsson

#3 - Linda

Hm, då är nog boken inget för mig heller.

Svar: Jag trodde att den skulle vara mer spännande än vad den var.. Den kanske eventuellt gör sig bättre på film :)
Carolina Edvinsson

#4 - Anna - Annas Bokhörna

Hmmm, har varit sugen på denna boken! Men har hört flera som varit besvikna, så kanske inte värt att lägga tid att läsa den...

Svar: Hmm, alltså jag vet inte. Jag brukar förespråka att man alltid ska testa för att se vad man själv tycker men denna kom liksom inte med något nytt.. Det kan hända att den gör sig bättre i filmformat!
Carolina Edvinsson

#5 - Jonna Lindberg

Håller verkligen med dig! Jag fattar inte alls hajpen kring den här boken. Ofta instämmer jag med hyllade böcker som Hungerspelen etc, men den här tyckte jag faktiskt inte om alls.