I mörkrets skugga

Titel: I mörkrets skugga
Författare: Peter Robinson
ISBN: 97891 85419 838
Antal sidor: 407 (inbunden)
Serie: Alan Banks #20
Första mening: "De gånger när värken hade hållit Lorraine Jenson vaken större delen av natten brukade hon stiga upp i gryningen och gå ut och sätta sig i en av korgstolarna innan någon annan på centret hade vaknat."
 
Recensionsexemplar från Minotaur!
 
Handling: Polisinspektör Bill Quinn befinner sig på ett vilohem för poliser, eftersom han har problem med nacken och för att hans fru nyligen har gått bort, när han hittas mördad. Dödsorsaken är en pil som har genomborrat hjärtat. Kriminalkommissarie Alan Banks kopplas genast in på fallet och eftersom det misstänks att Bill Quinn på något sätt var korrupt får Alan Banks vänja sig vid tanken på att jobba sida vid sida med internutredare Joanna Passero. Spåren leder till Estland och till en utredning som Bill Quinn var delaktig i för sex år sedan, fallet med den försvunna Rachel Hewitt.
 

Omdöme: Jag försöker verkligen att fastna för Alan Banks och jag borde väl också göra det någon gång tycker jag, ingredienserna för en bra deckare finns ju där. Det är England, det är landsbygd, det är en ensamstående kriminalkommissarie med en superhjärna och med en yngre kvinnlig kollega. Det är receptet på framgång när det kommer till deckare. Förutom att Alan Banks varken är alkoholiserad eller har problem med sociala situationer så följer den helt enkelt mallarna. Ändå är det något som gör att jag inte bryr mig. Jag bryr mig inte om Alan Banks, eftersom jag tycker att han är ohyggligt tråkig. Jag vill tycka att det är bra med en deckare som har en helt vanlig person i huvudrollen, som det liksom inte är något psykiskt fel på, men det gör jag inte. Eller, boken är absolut inte dålig! Men den är heller inte spännande. Så till Alan Banks vill jag säga att jag förstår att det börjar bli tråkigt med dessa böcker nu, eftersom denna är den tjugonde, men jag behöver veta något nytt om dig. Jag vill inte läsa om den perfekta polisen som inte går utanför ramarna, jag vill ha spänning.
 
Sedan har vi den här historien som jag heller inte tycker är särskilt fascinerade, jag gör sällan det när det kommer upp ett flera år gammalt fall som mirakulöst nog det plötsligt finns ledtrådar till nu. Allt går dessutom för enkelt. Vittnen pratar. Maffiagäng pratar. En mördare som inte ens gömmer sig. Det går helt enkelt som på räls för Mr Banks. Varför är boken då 400 sidor kan man ju undra? Ja det undrar jag också.
 
Men även om jag tycker att boken är tråkig och det känns som om jag har läst om det här förut så kan jag inte säga att det är något direkt fel på den. Den duger som deckare men den gör inget avtryck. Vill man ha en bok där man vet vad man får så kan man absolut plocka upp den här, den bjuder inte på några överraskningar och man kan alltså varken bli besviken eller upprymd. Här chansas det inte. Det leks inte med språket eller karaktärerna. Det är en hederlig bok från en hederlig mans perspektiv stationerad i en hederlig engelsk landsbygd.
 
 
Betyg: 2+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Peter Robinson:
Kall som graven (Alan Banks #11)
En lek med eld (Alan Banks #14)
I djävulens sällskap (Alan Banks #17)
Bad Boy (Alan Banks #19)