Gökens rop
 
Titel: Gökens rop
Författare: Roberth Galbraith (J.K Rowling)
Antal sidor: 498 (Inbunden)
ISBN: 97891 4622 5775
Publiceringsår: 2014 (Original: 2013)
Serie: Coromoran Strike #1
Originaltitel: The cuckoo's calling
Första mening: "Sorlet på gatan lät som surrande flugor."
 
Recensionsexemplar från Wahlström & Widstrand
 
Handling: När den berömda supermodellen Lula Landry faller från sin balkong utgår polisen från att det är självmord. Hennes bror hyser dock tvivel om anlitar en privatdeckare för att nysta i fallet, en viss Cormoran Strike. Cormoran Strike är son till en rocklegend, har en bakgrund inom det militära där han även förlorade en fot och lever numera ett minst sagt intrasslat liv där han tvingas sova på en tältsäng på kontoret eftersom hans flickvän har sparkat ut honom. Fallet Lula Landry blir hans ekonomiska livslina för att inte försättas i konkurs, han måste bara lösa det också.
 
 
Omdöme: Att det är en deckare som inte har en polis i huvudrollen gör den genast mer intressant, så det får väl sägas vara något form av genidrag. Cormoran Strike är heller inte en ensamvarg med kärlek till alkohol utan en ganska vanlig man med en svacka i både privatlivet som i yrkeslivet, det går väl att anta att titeln privatdeckare inte alltid inger seriositet hos klienterna eller kunderna. Med andra ord är det en bok som sticker ut lite ur mängden tycker jag. Jag gillar dessutom både Cormoran Strike och hans sekrekterare Robin Ellacott, då vi som läsare får se deras karaktärer växa fram snarare än bli fullmatade med information på första sidan om hur de är och hur de lever. Deras relation till varandra känns även den äkta och jag ser för en gångs skull fram emot att se hur två kollegors relation utvecklas. Ingen är en besserwisser heller, kors i taket! 
 
Det som jag tycker är lite på minussidan är att den är ganska seg, det är ett mordfall med flera vittnen som ska gås igenom i flera hundra sidor och jag tröttnar faktiskt lite. Det känns som någon form av pusseldeckare där den enda alternativa lösningen är genom att prata med just vittnen och jag tycker att det blir långtråkigt. Den hade tjänat på att kortas ner lite. När jag läser en deckare vill jag ha en bladvändare, en känsla av att jag inte kan lägga ifrån mig boken förrän jag får veta hur det går och den här historien grabbar aldrig riktigt tag i mig på det sättet. 
 
Men som sagt så är den rent språkligt mycket bra och jag gillar samtliga karaktärer som alla har någon form av mystik kring sig eftersom man aldrig vet om de ljuger eller talar sanning, om de står på mördarens sida eller offrets och heller inte vem som är den faktiskt mördaren även om jag hade mina misstankar tidigt. Slutet ger mig även det en känsla av att inte ha fått vad jag blev lovad, efter en så lång startsträcka hade jag föräväntat mig något mer uppseendeväckande än den upplösning som jag blev levererad. Jag ser dock ändå fram emot att läsa fortsättningen och jag hoppas att det blir mer intriger och fartfylld spänning i nästa bok.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av J.K Rowling:
 
#1 - Malin

Hm... Den här boken är jag mycket sugen på att läsa, men lite mindre nu när jag läser din upplevelse av boken. Hoppas jag kommer tycka mer om den!

Svar: Det hoppas jag också! :)
Carolina Edvinsson