Måndagens Movie: Divergent
 
Titel: Divergent
Premiär: 30 april 2014 (Sv)
Längd: 139 min
Genre: Action, Adventure & Sci-Fi
Medverkande: Shailene Woodley, Theo James & Kate Winslet
Imdb-betyg: 7,0
 
Baserad på boken Divergent av Veronica Roth
 
 
 
 
 
 
 
Handling: Filmen utspelar sig i en dystopisk framtid där människor måste välja en falang beroende på deras personlighet. Tris som aldrig riktigt känt att hon passar in med sin familj bland de så kallade osjälviska väljer att byta falang vid den årliga cermonin för sextonåringar. När hon genomgår testet visar det sig dock att hon är Divergent och alltså inte passar in någonstans, något som ses som farligt för samhället och därför måste hållas hemligt. När samhällen åndock hotas av konflikter blir läget ännu mer spänt och Tris är en av få som kan rädda det som räddas kan.
 
Omdöme: Jag hoppar rakt på sak och säger att den känns alldeles för lång, som om den aldrig riktigt börjar. Det tränas och boxas och tränas och tränas och kastas knivar och så plötsligt är kriget kommet som vi har väntat på utan att veta om det, vi vet ju egentligen bara att vi har väntat på något, som dessutom har tagit alldeles för lång tid på sig att komma. Sedan är filmen slut. Ungefär så känns det. När det kommer till Tris och Four så blir jag övertygad, jag gillar det helt enkelt. Jag som annars avskyr kärlekshistorier faller pladask för denna och det måste väl ändå vara ett gott betyg. Men sen är det ju såklart som det alltid är att filmen inte håller samma nivå som boken men hur ska den egentligen kunna göra det? För att vara en filmatisering av en mycket omtyckt bok så tycker jag ändå att den är helt okej. En sista kommentar berör den onda Jeanine som jag tycker kunde ha fått lite mer djup och inte behövt vara så stereotypiskt platt och elak. 
 
 
#1 - Boklandskapet

Ser fram med spänning hur Insurgent kommer att bli =) Jag gillade faktiskt filmen även om boken var bättre. Kan vara så att det var för att jag läste boken för så längesedan så jag knappt kom ihåg vad som hände :P

Svar: Vet du om det kommer att bli tre filmer, precis som böckerna? :)
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Den här måste jag se någon gång. Jag missade den när den gick på bio, så jag får väl antingen hyra den eller köpa den :)

Svar: Brukar du också försöka se filmer som är baserade på böcker man har läst? :) Oftast blir jag besviken men kan ändå inte låta bli att se hur de har hanterat det ;)
Carolina Edvinsson

#3 - C.R.M. Nilsson

Beroende på vad jag tyckte om boken brukar jag också försöka se filmen. Ibland kan jag medan jag läser tycka att vissa berättelser skulle göra sig bättre som film än bok.

Annars brukar jag av någon anledning göra tvärtom - se filmen, sedan läsa boken som den är baserad på.

Svar: Just det där sistnämnda brukar jag undvika, men varför inte egentligen? Det är ju trots allt helt skilda medier och ger andra upplevelser. Då kanske jag för en gångs skull inte skulle bli besviken på filmen :)
Carolina Edvinsson