Zack
 
 
Titel: Zack
Författare: Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Antal sidor: 424 (Inbunden)
ISBN: 97891 7547 0986
Serie: Herkulesserien #1
Publiceringsår: 2014
Originaltitel:
Första mening: "Den tolvåriga pojken ligger på rygg i det vildvuxna gräset och andas med korta andetag."
 
 Recensionsexemplar från Bookmark Förlag.
 
Handling: Zack är bara tjugosju år men har redan gjort sig ett namn inom Stockholmspolisens särskilda enhet.Hans fagra yttre döljer dock en mörkare sanning där det finns droger, kriminalitet, relationsproblem och frånvarande föräldrar i barndomen med i bilden. När det blir allvar är han dock en av de bästa och han liksom kollegan Deniz blir inkallade att leda vad som tycks bli en av de värsta mordvågorna i svensk historia. Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt mördade, en femte hittas dumpad utanför sjukhuset efter att ha blivit stympad av något som liknar hundbett. Hatet är skrivet i morden men gentemot vad? Handlar det om kvinnohat, droger, rasism eller människohandel? 
 
 
Omdöme: Det här var nog precis vad Mons Kallentoft behövde, ett avbrott från Malin Fors och början på något nytt, något som inte kan skrivas på slentrian. Visst liknar det redan ett filmmanus lite, mycket action och relativt lite karaktärsskildringar där huvudrollen beskrivs se ut som en kopia av Joel Kinnaman. Det är också det som är bokens främsta svaghet, att karaktärerna faller i skymundan för tortyrbeskrivningar. För det här är ingen bok för den lättpåverkade, det frossas nästan i tortyr, mord och mörkret hos människor. Det blir nästintill omänskligt på sina ställen. Jag kan inte känna något för karaktärerna eftersom jag inte tillåts lära känna dem på djupet. Jag antar att det har sin förklaring i att det är första boken i en serie och att vi som läsare inte kan förvänta oss att få allt serverat på silverfat i första boken, det kommer att krävas ett par böcker innan man förstår karaktärernas bakgrunder och ageranden. Karaktärerna väcker min nyfikenhet och jag vill veta mer.
 
Boken känns på något sätt lite grabbig då det flödar av både testosteron och våld att boken nästan gränsar till rå. Jag vet inte återigen om det beror på att de redan har en tänkt biopublik i åtanke eller om de helt enkelt har valt att rikta deckargenren åt ett mer actionfyllt håll. Men visst är den spännande och det är en riktig bladvändare. Rent språkligt blir jag väldigt förlåtande när det kommer till just bladvändare eftersom jag så snabbt som möjligt vill veta vad som händer att jag inte riktigt reflekterar över hur handlingen och karaktärerna behandlas rent språkligt. 
 
Det som gör att jag definitivt kommer att läsa fortsättningen är inte handlingen eller den actionfyllda bladvändaregenskapen utan nyfikenheten som har väckts kring karaktärerna. Jag vill främst veta mer om Zacks mamma och jag hoppas lite på att hon inte är riktigt så skenhelig som Zack minns henne. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mons Kallentoft:
Midvinterblod (Malin Fors #1)
Höstoffer (Malin Fors #3)
Vårlik (Malin Fors #4)
Den femte årstiden (Malin Fors #5)
Vattenänglar (Malin Fors #6)
Vindsjälar (Malin Fors #7)
 
Böcker som jag tidigare har läst av Markus Lutteman:
 
#1 - Fru E

Håller precis på med den nu! Försökte läsa första årstidsdeckaren, men hade så svårt för liket som talade att jag gav upp. Tyvärr är inte Zack heller så kul, tycker jag, men den kanske tar sig? Har bara läst 1/4 ca.

Svar: Jag gillade de första i serien om Malin Fors men tyckte att det spårade ur lite sen. Jag vet inte om jag skulle säga att Zack tar sig så småningom, tyckte att tempot var ganska likt genomgående i hela boken.
Carolina Edvinsson