Hotellmysteriet
 
Titel: Hotellmysteriet
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Antal sidor: 75 (Inbunden)
ISBN: 97891 6387 1948
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Publiceringsår: 2012 (Original: 2002)
Serie: LasseMajas detektivbyrå #2
Originaltitel: -
Första mening: "Varje år, dagen före julafton, gör nästan alla i den lilla staden Valleby samma sak."
 
Handling: På själva julafton tar den fina familjen Åkerö in på stadshotellets svit i Valleby. Med sig har de sin absolut finaste ögonsten, en kinesisk äppeltax som är värd flera hundra tusen kronor. Så händer det som inte får hända, hunden försvinner och det finns skäl till att tro att någon har stulit den. LasseMajas detektivbyrå blir genast inkopplad på fallet. 
 
 
Omdöme: Jag har tidigare läst Diamantmysteriet som jag tyckte var en liten pärla till pusseldeckare. Den här innehåller inte samma typ av ledtrådar och det är svårt att som läsare försöka lista ut hur mysteriet kommer att få sin lösning, istället handlar det om att följa Lasse och Maja i deras sökande efter ledtrådar som den här gången sker datoriserat och inte riktigt genom den egna logiska slutledningsförmågan. På sätt och vis följer ändå boken samma mönster som den tidigare, att alla karaktärer känns misstänkta men man kommer dem inte alls lika nära och får därför ingen direkt känsla för dem. De blir främst namn. Karaktärer som ska hålla liv i historien och kanske även förvirra till det lite för både läsaren och LasseMajas detektivbyrå.
 
Om man är lite läsvan så tror jag att serien om Lasse och Maja överlag fungerar bra för att öka motivationen till läsning, det är ju alltid spännande och se om de lyckas lösa fallet. Som högläsningsbok för den yngre åldern skulle den nog också fungera bra eftersom det varken är något som är svårt att förstå eller läskigt samtidigt som det finns lite bilder att vila ögonen på. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Martin Widmark: 
Diamantmysteriet (LasseMajas detektivbyrå #1)