Lewismannen
 
Titel: Lewismannen
Författare: Peter May
Antal sidor: 304 (Inbunden)
ISBN: 97891 7499 5787
Serie: Lewistrilogin #2
Publiceringsår: 2014 (Original: 2011)
Originaltitel: The Lewis Man
Första mening: "På denna stormpiskade ö, tre timmar från Skottlands nordvästra kust, får den lilla jord som finns ge männskorna både föda och värme."
 
Recensionsexemplar från Modernista.
 
Handling: I en torvmosse på Isle of Lewis hittas liket av en ung man, mossan har gjort att liket bevarats ovanligt väl och det visar sig att mannen blev mördad för ungefär femtio år sedan. Med andra ord kan mördaren fortfarande vara i livet. En DNA-analys visar att liket är släkt med Tormod MacDonald, som själv alltid har hävdat att han är enda barnet, numera lider han av demens och har svårt att själv bringa klarhet i gåtan. Fin, som är återinflyttad till ön, ger sig ut på en privatspaning för att rentvå Tormod från misstankar. 
 
 
Omdöme: Om man har läst den första delen i den här trilogin, Svarthuset , så kommer man att känna igen stilen även i den här. För det blir lite samma och antingen tycker man att det är bra eller också så tycker man att det är dåligt, helt beroende på vad man tyckte om den förra som sagt. Historien berör dels ett mord som uppdagas nu men som har rötter ungefär femtio år tillbaka i tiden vilket gör att detektivarbetet går ut på att ta reda på vad som hände för just femtio år sedan, vilket inte är helt lätt. Det är dock inte mordet som egentligen står i centrum utan det är snarare en berättelse om livet på Isle of Lewis och öarna runt omkring under tidsperioden då mordet begicks. Berättelsen handlar lika mycket om en föräldralös pojke och hans bror som jakten på en mördare. 
 
Det är en ganska finstämmig berättelse och trots att jag redan vet vem den föräldralösa pojken är blir jag tillräckligt nyfiken för att vilja få reda på hur det går för honom och vad som egentligen har hänt med liket som återfinns femtio år senare. Jag är egentligen inte så mycket för karaktärerna i sig och hade det inte varit för handlingen i sig och det fina gestaltandet av en man som lider av demens hade jag inte alls tyckt lika bra om den som jag nu gör. Det är en kriminalroman utan att vara en renodlad sådan, för det finns ett mord men inget polisarbete. 
 
Rent språkligt tycker jag att den är väldigt bra även om den tappar mig lite ibland när miljöbeskrivningarna blir allt för ingående. Jag gillar stämningen, den karga miljön som känns som gjord för en sådan här bok och jag både gillar och inte gillar att det är relativt enkelt att känna igen författarskapet från en bok till en annan. Det blir både som att läsa samma bok igen och som att komma hem, känslor som kan vinklas både positivt som negativt. Jag tycker ändå att den här boken är bättre än den förra, kanske har jag kommit in i stuket lite mer nu eller också blir jag mer berörd av historien för karaktärerna är jag som sagt fortfarande lite fundersam till eftersom jag inte förstår deras ageranden riktigt. Det finns ytterligare en detalj som jag inte uppskattar riktigt och det är gåtans lösning, eller helt enkelt slutet, som jag tycker blir lite långsökt. Alternativt maffia-aktigt, ett perspektiv som jag inte tycker passar bland de Yttre Hebriderna. Men det är helt klart en läsvärd upplevelse!  
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Peter May:
Svarthuset (Lewistrilogin #1)
 
#1 - [Anna]

Jag hoppas att jag ska tycka om dom!! :)

Svar: Det gör du alldeles säkert :)
Carolina Edvinsson