Visning pågår
 
 
Titel: Visning pågår
Författare: Sofie Sarenbrant
Antal sidor: 398 (Inbunden)
ISBN: 97891 7537 0583
Publiceringsår: 2014
Serie: Emma Sköld #3
Originaltitel: -
Första mening: "Hon ligger alldeles stilla under sänghimlen."
 
Handling: Cornelia och Hans Göransson ligger i skilsmässa och ska sälja det ståtliga huset i Bromma men dagen efter visningen hittar deras dotter sin pappa mördad i gästrummet. Det finns inga tecken på inbrott och mordvapnet är en av familjens egna köksknivar, det verkar nästan som om någon gick in i huset under visningen och sedan aldrig kom ut igen. Kriminalinspektör Emma Sköld blir den som utreder fallet, samtidigt som hon försöker hålla fasaden uppe trots att hon är gravid och inte mår så bra. 
 
 
Omdöme: Emma Sköld har äntligen lyckats bli gravid med den nya pojkvännen Kristoffer efter att hon gjorde slut med Hugo för att han inte kunde ge henne det hon ville ha för ett fulländat liv, ett barn. Emma Sköld skulle kunna användas som ett ideal för hur samhället vill att en kvinna ska vara. Inte nog med att hon tror att hon inte kan leva ett värdigt liv utan ett barn, dessutom fälls flera kommentarer av andra karaktärer om hur snygg hon är trots att hon inte anstränger sig det minsta. En naturlig skönhet med starka moderskänslor med andra ord. Dessutom funderar hon på hur mycket hon kommer att missa på jobbet nu när hon måste vara föräldraledig, utan att för den delen reflektera över att barnets pappa också skulle kunna ta lite ansvar. Emma Sköld vill dock inte pressa honom för mycket så att han blir avskräckt, det här med kärnfamiljen är tydligen också oerhört viktigt för ett lyckligt liv. Likaså kämpar Emmas syster Josefine för att få jobbet som personlig tränare att gå ihop med att ta hand om tre barn, medan pappan till barnen smiter iväg till jobbet. Detta tillsammans med att "alla män" i boken som bor i Bromma tjänar mångmiljonbelopp och intar chefspositioner, eller i alla fall ett yrke som gör att jobbet kräver mer tid än familjen, medan kvinnornas främsta arbetsbörda verkar bestå av barnen gör mig lite upprörd. 
 
Jag ska dock medge att det är en snabbläst bladvändare som inte kräver för mycket av sin läsare. Jag tror att den fyller det syfte som den avser helt enkelt. Jag tycker dock inte att boken håller vad den lovar. Att någon skulle kunna dröja sig kvar i huset efter en visning inbjuder till en obehaglig stämning men det är inte alls det fokuset ligger på i boken utan det är över ganska fort och resten ägnas åt hederligt polisarbete, tillsammans med de klassiska diskbänksbråken som brukar figurera i den här typen av böcker. Ytterligare en aspekt som bidrar till att jag inte är riktigt nöjd är att det är för uppenbart vem som ligger bakom morden, det är egentligen bara konstigt att ingen annan karaktär i boken uppmärksammar det. 
 
Men som sagt så är boken snabbläst, språket rappt och de korta kapitlen förstärker känslan av att man bara ska läsa ett kapitel till och ett kapitel till och ett kapitel till och ja ni vet ju själva hur det brukar bli med det där. Plötsligt är boken utläst utan att man vet ordet av. Däremot tycker jag att boken tar slut lite för snabbt på sätt och vis då det finns en del trådar som hänger lösa, som snarare irriterar mig än får mig att vänta på en fortsättning. Som ett kvitto Josefine hittar i sin mans byrå, vad var det egentligen? Ges ingen förklaring alls? Det kan ju inte direkt räknas som cliffhanger till nästa bok?
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Sofie Sarenbrant:
Andra andningen (Emma Sköld #2)
Vila i frid (Emma Sköld #1)