Pappersstäder
 
Titel: Pappersstäder
Författare: John Green
Antal sidor: 363 (Häftad)
ISBN: 97891 638 7736 0
Serie: -
Originaltitel: Papertowns
Publiceringsår: 2014 (original 2008)
Första mening: "Enligt mitt sätt att se det får alla uppleva ett mirakel."
 
Handling: Quentin och Margo bor grannar och när de var små var de även bästa vänner, sedan gled de isär. Margo är den coola tjejen i skolan medan Quentin hellre umgås med de som spelar i skolans band. En natt knackar Margo på Quentins fönster och ber honom om en tjänst, ett äventyr som varar i en natt tar sin början. Quentin tror att allt kommer att förändras efter det, att Margo och han åter kan bli vänner men även om det sker en förändring så är det inget som Quentin hade kunnat föreställa sig. Margo försvinner och det enda hon lämnar efter sig är några ledtrådar som endast Quentin kan tyda. Det går upp för Quentin att han inte alls visste vem Margo egentligen var, under ytan och bakom fasaden.
 
 
Omdöme: Att boken är skriven ur Quentins perspektiv är på sätt och vis lite synd eftersom vi då som läsare aldrig får komma Margo nära, den karaktären som faktiskt är mest intressant. Hon hade väl dock inte framstått som så mystisk, gåtfull och intressant om vi faktiskt hade fått veta hur hon tänker. Men det blir ändå en väldigt ensidig och platt historia, för varför rymmer hon egentligen? Är det hon som inte får plats eller är det hennes föräldrar som tränger henne? Hon tål uppenbarligen inte sina föräldrar men lämnar ändå kvar sin lillasyster hos dem vilket får mig att undra om de egentligen är så elaka som de framställs? Kan det vara så att de faktiskt har gjort allt de har kunnat för Margo men att det är hon som behöver något mer? Alla dessa frågor tycker jag lämnas obesvarade.
 
Rent språkligt märks det att det är en bok som är skriven av John Green även om jag tror att mycket tappas i översättningen, påstår jag utan att ha läst den engelska originalutgåvan. Det är rappa dialoger eftersom karaktärerna är smarta, dock lite krystat ibland eftersom jag har svårt att tro att någon faktiskt pratar sådär. Det finns humor och värme och det går fort i svängarna mellan komedi och tragedi. En nackdel med boken är att historien är relativt långsam, det händer inte så mycket och den tar liksom inte fart förrän de sista sidorna när det blir en klassisk kamp mot klockan. 
 
Karaktärerna tyckte jag inte så mycket om till en början då jag inte tyckte att de kändes trovärdiga men ju mer berättelsen framskred desto mer accepterande blev jag och jag tycker framförallt att John Green har lyckats med att skapa flera egenskaper hos karaktärerna vilket ger dem ett större djup men det bidrar även till att ingen framställs som den stereotypiskt roliga, snygga, snälla eller smarta. De har helt enkelt brister, precis som alla andra. Sedan fastnade jag väl inte personligen för någon förutom Margo, som ju var huvudtemat i hela boken så det vorde kanske konstigt att inte fascineras av henne då karaktärernas egna vördnad för henne smittar av sig. Kort sagt en helt okej bok, om än lite långsam, med ett bra språk och mänskliga karaktärer. Förresten ett tillägg bara, häftigt det här med pappersstäder!
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av John Green: