I väntan på Godot
 
Titel: I väntan på Godot
Författare: Samuel Beckett
Antal sidor: 115 (pocket)
ISBN: -
Serie: -
Publiceringsdatum: 1968 (Original: 1952)
Originaltitel: En attendant Godot
Första mening: "En väg på landet; ett träd."
 
Handling: Estragon och Vladimir sitter bredvid ett träd vid en ödslig landsväg och väntar på Godot. De vet inte riktigt varför de väntar eller vad som kommer att ske när de träffar Godot men likväl väntar de trofast. Under tiden som de väntar på Godot, som aldrig tycks komma, råkar de på Pozzo och Lucky. Pozzo som tycks vara en elak översittare och Lucky som är hans bärare. Men vem är egentligen Godot? Och varför kommer han inte? Och vad har Pozzo och Lucky för roll i det hela?
 
 
Omdöme: Jag förstår inte alls varför den här pjäsen har fått en sådan status då jag fann den både fånig och banal. Det ska sägas att jag läste den kvickt och inte lämnade så mycket till eftertanke så det kan väl ha påverkat mitt omdöme något men jag fann den helt enkelt aldrig varken rolig, fängslande eller tragisk. Visst var dialogen trovärdig, replikerna stundtals fyndiga men själva handlingen intresserade mig inte och de två huvudpersonerna kändes lite väl förvirrade för att jag med viss lätthet skulle kunna hänga med i deras resonemang. 
 
Vem den här Godot är blir aldrig tillkännagivet, vissa analyser menar att det är självaste Gud men jag ställer mig tveksam. Varför skulle de två huvudpersonerna vilja träffa Gud igen, de har ju bestämt möte och språkats tidigare? På franska, som är originalspråket, heter Gud "Dieu" och är alltså inte det minsta likt God-ot som är en annars vanlig tolkning. Det känns som om man försöker finna symbolik där det inte är avsett att vara någon, pjäsen är så avskalad som den bara kan bli eftersom inget händer och karaktärerna är så pass få och med varandra talar de heller inte om något viktigt så tolkningen lämnas väldigt öppen. Jag brukar ju gilla sådant men dock inte här. Det är klart att det går att tolka huvudpersonerna, Pozzo och Lucky, pojken som kommer förbi en sväng och Godot på en mängd olika sätt eftersom inga svar ges och replikerna kan betyda både det ena och det andra för olika läsare under olika perioder. För mig går den dock mest i cirklar.
 
 
Betyg: 2/5