Predikanten
 
Titel: Predikanten
Författare: Camilla Läckberg
Antal sidor: 317 (inbunden)
ISBN: 97891 3712 7477
Serie: Fjällbacka #2
Publiceringsår: 2004
Originaltitel:
Första mening: "Dagen började lovande."
 
Handling: En kvinna hittas död av en liten pojke som är ute och leker i Kungsklyftan och polisen kallas genast till platsen. Mystiken tätnar dock än mer när de även finner två skelett under den döda kroppen. Patrik Hedström blir ansvarig för utredningen och han minns svagt ett fall med två försvunna kvinnor under 1979, kan de nu ha blivit funna? Men har samma mördare verkligen återkommit efter närmare tjugo år? Eller har de fått en imitatör på halsen?
 
 
Omdöme: Det kommer förmodligen inte som någon nyhet att jag inte är ett fan av Camilla Läckberg och det har heller inte ändrats i och med den här boken. Jag gillar helt enkelt inte helylle Patrik och helylle Erica som går i sin medelklass och njuter av tillvaron. Det blir för mycket vardag för mig som vill ha fokus på mordet och dess upplösning. Jag vill inte engagera mig i hur Erica känner inför att ha besökare när hon är höggravid eller hur många grader det är utomhus eller vilken mat som de ska äta till middag. Det tillför ingenting för mig. Jag tycker också att vi som läsare blir skrivna lite på näsan, allt förklaras så övertydligt när det egentligen går att läsa tillräckligt mellan raderna. Jag förstår att Patrik och Erica har ett sunt förhållande med stor tillit till varanda, det behöver inte stå i klartext. På så sätt känns det som om Läckberg underskattar sina läsare.
 
För en gångs skulle är jag även förvånad över hur lite miljöskildringar det är. Man får veta att Fjällbacka är en idyll, att det ligger vid havet och att det är olidligt varmt men så mycket mer skärgård än så blir det inte. Det hade ju annars varit perfekt att frossa i detta idylliska tema, fast jag ska kanske vara glad att det uteblir till viss del. Samma sak är det med nutidsreferenser, den hade kunnat utspela sig igår eller för tjugo år sedan och jag hade inte märkt ngon skillnad. Det enda som gav en hint var att mobiltelefon och fax användes, annars ingenting. Jag vet inte ens om det förekom en dator. Det får mig att undra om även det är ett medvetet val? Att få boken att hålla längre än ett bäst före datum? 
 
Språkligt är den enkel och som jag tidigare nämnt så kräver den inte något större engagemang från läsarens sida eftersom allt står förklarat bokstavligt och tydligt. Den fungerar helt klart som den underhållningslitteratur som jag antar att den är ämnad att vara men det är inte en bok som dröjer sig kvar. Det är lite tråkigt också att karaktärerna blir så platta, att de följer en utstakad mall, samtliga i överklassen är till exempel snorkiga och särskilt då de som har gift in sig rika. Det finns en enda person som jag känner är av intresse och det är Ericas syster som har levt under misshandel, där har vi en historia värd att utveckla. Vill jag läsa om feelgoodrelationer, som Patrik och Erica står för, skulle jag ha plockat upp en annan bok. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Läckberg:
Isprinsessan (Fjällbacka #1)
Stenhuggaren (Fjällbacka #3)
Olycksfågeln (Fjällbacka #4)
Sjöjungfrun (Fjällbacka #6)
Fyrvaktaren (Fjällbacka #7)
Änglamakerskan (Fjällbacka #8)